Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У перспективі в Києві залишаться лише ті ЖЕКи, що гідно витримають конкуренцію на ринку – Петро Пантелеєв

25 травня 2016 року, 11:57

У подальшому в столиці залишаться лише ті ЖЕКи, що гідно зможуть витримати конкуренцію, надаватимуть якісні послуги та боротимуться за свого клієнта. При чому йдеться не лише про комунальні ЖЕКи, а й про приватні, які сьогодні обслуговують близько 40% житлових будинків Києва. Про це під час прямої телефонної лінії в газеті «Комсомольська правда в Україні» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він зазначив, що й після 1-го липня поточного року в усіх мешканців багатоповерхівок залишиться право створювати ОСББ, яке принципово не слід ототожнювати з ЖЕКом.

«ОСББ ми можемо сприймати, як таку собі «верховну раду» будинку, а ЖЕК – це обслуговуюча організація, що ремонтує труби, прибирає в під’їзді тощо. Не обов’язково, що після створення ОСББ – ЖЕК зникає. Можна залишити ЖЕК, найняти інше підприємство або займатися самостійно обслуговуванням. У столиці близько 900 ОСББ, половина з яких продовжує наймати ЖЕК для прибирання, обслуговування мереж тощо», – розповів він.

За словами Петра Пантелеєва, за діючим законом з 1-го липня органи місцевого самоуправління мають організувати та провести конкурс для тих будинків, де немає ОСББ.

«Але поки законодавчої бази для цього немає, підзаконні акти не розроблені, тому ми звернулися до Верховної Ради України з пропозицією відтермінувати цей процес», – підкреслив Петро Пантелеєв.

Заступник голови КМДА також наголосив, що і після 1-го липня можливе створення ОСББ, а ЖЕКи різних форм власності поступово мають формувати ринок послуг.

«З ЖЕКами відбуватиметься конкурентна історія, адже якість послуг – це продукт  конкуренції. На жаль, повноцінний ринок послуг у Києві наразі відсутній. Якщо з’являтиметься організований власник будинку, люди долучатимуться до вибору організації за різними параметрами: ціна, якість та інше, то підприємства конкуруватимуть один з одним. Хто не витримуватиме конкуренції, просто буде зникати, а хтось навпаки – розвиватиметься й розширюватиме свою активність. Будьмо готові до того, що цей процес тривалий і пришвидшувати його штучно просто неприпустимо», – підсумував Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]