Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко звернувся до РНБО, щоб вирішити питання з боргами столичного метрополітену за 2010-2013 роки та не допустити транспортного колапсу у Києві

01 червня 2016 року, 20:06

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до РНБО та Президента України з проханням допомогти у вирішенні ситуації зі 100 вагонами КП «Київського метрополітену», які сьогодні прагне відсудити російська компанія ТОВ «Укррослізинг».

Мер зазначив, що представники російської компанії через суд вимагають від столичного метрополітену погасити накопичений борг розміром майже 2 млрд грн, який утворився у 2010-2013 роках. На підставі цього звернення, зауважив Віталій Кличко, 13 травня Господарський суд м. Києва навіть наклав арешт на сотню взятих у лізинг вагонів, чим поставив під загрозу безперебійне функціонування транспортного сполучення міста.

«Лише завдяки вчасно поданій апеляції нам вдалось домогтися зняття арешту з вагонів та уникнути транспортного колапсу столиці. Але, незважаючи на це, ситуація й досі далека від вирішення», – зазначив Київський міський голова.

Він підкреслив, що КП «Київський метрополітен» є стратегічним підприємством столиці, життєдіяльність якого сьогодні опинилась під загрозою через дії іноземної компанії.

«Ця залежність утворилася у 2009 році, коли київські чиновники провели тендер, на якому перемогла компанія ТОВ «Укррослізинг», запропонувавши вагони, переважна більшість яких були російського виробництва. Згідно з матеріалами скликаної нами у 2015 році тимчасової контрольної комісії, ТОВ «Укррослізинг» напряму пов’язана із російською компанією ВАТ «ВЕБ – лізинг», що є 100% дочірньою компанією Внєшекономбанку Росії та контролюється урядом цієї країни», – сказав Віталій Кличко.

Мер зазначив, що київським метрополітеном щодня користуються близько 1 млн осіб, а тому спроба заборони експлуатації 100 вагонів метрополітену значно ускладнить транспортну систему столиці, дестабілізує роботу підприємств, установ та організацій внаслідок часткової зупинки транспорту.

«У зв’язку з цим та зважаючи на безпрецедентність ситуації, що склалася, я звернувся до РНБО та особисто до Президента України з проханням допомогти у вирішенні цієї ситуації. Зокрема, я запропонував включити зазначене питання до розгляду у порядок денний засідання Ради національної безпеки і оборони, розглянути можливість застосування ст. 4 Закону України «Про санкції» у зв’язку з анексією АР Крим та військовими діями на сході України. Крім того, я попросив дати відповідні доручення Генеральній прокуратурі, СБУ, МВС активізувати розслідування в рамках існуючих кримінальних проваджень та, за наявності підстав, порушити нові кримінальні провадження за вказаними фактами», – підкреслив Віталій Кличко.

Мер зазначив, що буде відстоювати інтереси киян і робити все для того, щоб не допустити транспортного колапсу столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]