Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

До Верони повертаються викрадені твори Рубенса, Белліні, Карото та інших видатних живописців епохи Відродження

21 грудня 2016 року, 12:31

Сьогодні всі шедеври мистецтва, які були викрадені з Міського музею Кастельвеккьо наприкінці минулого року з метою транспортування творів до невизнаної республіки Придністров’я, будуть передані до Італії. Про це стало відомо під час зустрічі між українською та італійською сторонами.

Відтак, міністр культури Євген Ніщук, заступник голови КМДА Олексій Резніков, заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко, заступник генерального директора наукової роботи Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків, генеральний директор Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка Петро Чуприна провели зустріч із міністром культури Італії Даріо Францескіні, мером Верони Флавіо Тозі, Надзвичайним та повноважним послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа, командувачем Головної служби карабінерів із охорони культурної спадщини Італії Генерал Фабріціо Парруллі, директором відділення Центральної оперативної служби Поліції Італії Вінченцо Ніколі, заступником прокурора м. Верона Дженнаро Оттавіано.

Українську делегацію очолив міністр культури Євген Ніщук, який і відкрив зустріч.

«Україна та Італія вже багато років успішно співпрацюють у різних галузях. Сьогодні ми продовжуємо цю добру традицію. Я безмежно радий, що картини вдалося зберегти від ушкоджень і сьогодні вони повернуться додому. Це добрий приклад співпраці між двома країнами», – сказав Євген Ніщук.

Окрім сьогоднішнього повернення картин, сторони також обговорили двосторонню співпрацю в різних напрямах, серед яких і реставраційні роботи творів мистецтва, і співпраця в частині кіновиробництва, співпраця у музейній сфері. Також обговорили встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в Італії.

«Викрадення картин – це велика біда, але ця біда забезпечила нашу з вами зустріч. Ми дуже вдячні за те, що пан посол посприяв відкриттю виставки з цими картинами та українці мали фантастичну можливість побачити твори», – додав заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Нагадаємо, 6 травня в Одеській області при підготовці до переправи на територію Молдови українські прикордонники затримали 17 картин, викрадених 11 листопада 2015 року з Міського музею Кастельвеккьо в італійській Вероні.

Пізніше знайдені українськими прикордонниками світові шедеври привезли до Музею Ханенків на тимчасову виставку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]