Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У КМДА обговорять наповнення розділу проекту Концепції Статуту міста Києва – «Публічний простір»

24 лютого 2017 року, 17:00

У понеділок, 27 лютого, о 15:00 у приміщенні Київської міської ради відбудеться засідання робочої групи з напрацювання розділу «Публічний простір» проекту нової редакції Концепції Статуту територіальної громади міста Києва.

Публічний простір – одна з найактуальніших і нагальних змін, які чекають спочатку Концепцію Статуту, а згодом – і саму локальну Конституцію міста Києва.

Завдання робочої групи – закріпити поняття «Публічний простір» у проекті Концепції, аби в подальшому юридично визначити його в Статуті як один із інструментів розвитку та створення позитивного іміджу міста, а також встановити пріоритетність і категоризацію об’єктів публічного простору: поділ на загальнодержавні, місцеві тощо.

Імплементація «Публічного простору» на рівні Статуту територіальної громади міста Києва дозволить врегулювати нормативно-правові відносини в частині права громади на місто. Тобто в подальшому на рівні Статуту буде фактично закріплена теза громадських активістів, урбаністів і всієї громади – «Нічого для нас без нас».

На загальнодержавному рівні поняття «Публічний простір» ніяк не визначено, проте, реальність така, що вимагає запровадження норм, що регулюють формування і використання публічного простору – простору, що належить усім містянам.

«Публічний простір – це право кожного на комфорт, безпеку, доступність, естетичний вигляд міста. У якомусь сенсі семантично він є показником якості життя в місті, фактично – це саме місто: будівлі, вулиці, парки, сквери тощо. Усвідомлення та захист публічного простору – ознака демократичного суспільства. Демократична влада в способі організації публічних просторів керується виключно повагою і турботою про своїх мешканців. Я певен, що це поняття має бути врегульовано і на загальнодержавному рівні», – зауважив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Публічний простір стосується як впорядкування рекламних конструкцій і розміщення МАФів на території міста, так і захисту безпеки, безбар’єрності, історичних будівель, фасадів, озеленення, міста тощо.

«Існує запит у суспільстві. Громадяни різними шляхами заявляють про своє право на місто, вимагають спілкування з ними, залучення їх до прийняття певних рішень. Люди хочуть, щоб чули про їхні потреби в облаштуванні пішохідних зон, велодоріжок, активного впровадження безбар’єрності міста, захисті історичних фасадів, відсутності агресивної реклами, збільшенні зелених насаджень тощо – містяни мають право на все це. Місто створене не для зовнішньої реклами та МАФів, а для комфорту його мешканців, у тому числі для їхніх естетичних вподобань. Наше завдання разом із громадою – виписати норми й регуляції, які б не тільки визначили поняття, а й захищали право на публічний простір», – додав Олексій Резніков.

Нагадаємо, над доопрацюванням проекту Концепції Статуту територіальної громади міста Києва працюють 13 тимчасових робочих груп.

Концепцією пропонується окремо виписати символіку територіальної громади – герб, прапор, гімн із описом і датою затвердження; межі території громади та її географічне положення; наявність функціональних зон – територіальні зони зі спеціальним статусом (історико-заповідні, лісопаркові, промислові тощо); забезпеченість якісною питною водою; електропостачанням; ефективною системою прибирання та вивезення сміття з вулиць, прибудинкових територій і під’їздів багатоквартирних будинків у населених пунктах громади; забезпеченість належним транспортним сполученням – як внутрішнім, так і зовнішнім; розгалуженість і якість доріг; освітленість вулиць і під’їздів будинків у темну пору доби; ефективну систему безпеки громадян і захисту їхнього майна (боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха); вільний доступ до усіх природних об’єктів і угідь у межах громади – лісів, берегів рік, озер; вільний доступ і використання публічного простору тощо. Юридична сила Статуту – найвища у відношенні до всіх інших муніципальних актів, за винятком тих, що затверджуються громадою на місцевому референдумі.

Голова зазначеної робочої групи – професор кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук державного управління Вікторія Колтун.

Члени робочої групи: заступник голови Київської міської державної адміністрації Олексій Резніков; заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Прокопів; депутати Київської міської ради Олександр Березніков і Олег Макаров;  директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Марина Хонда; в.о. заступника директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА Віктор Галета; директор аналітично-дослідного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

До участі також запрошується громадськість. Усі бажаючі можуть зареєструватися до участі за телефоном: 230-92-07. Також, ознайомитися з документом і обрати варіант надання пропозицій можна на сторінці офіційного інтернет-порталу КМДА – Проект Концепції нової редакції Статуту територіальної громади міста Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]