Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Створення у Києві Меморіалу «Бабин Яр» – це важлива місія не тільки для столиці й України, а й для всього світу»

19 березня 2017 року, 19:56

Створення у Києві Меморіалу пам’яті жертв Голокосту «Бабин Яр» – це важлива місія не тільки для столиці й України, а й для всього світу. І ми повинні її реалізувати протягом 5 років. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час виступу на прес-конференції з нагоди створення наглядової ради проекту Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

«У серпні минулого року ми підписали Декларацію про наміри щодо створення Меморіального центру пам’яті жертв Голокосту «Бабин Яр». У підписанні взяли участь відомі українські та міжнародні благодійники, історики, освітяни і музейні працівники, лідери громадянського суспільства та іноземні партнери. Те, що ми робимо, – це місія, яка має значення не тільки для Києва і України, це проект світового значення», – наголосив Віталій Кличко.

Мер зауважив, що вчора у столиці вандали облили фарбою пам'ятник видатній українській поетесі Олені Телізі.

«Нещодавно за кошти громади у Києві був встановлений пам'ятник Олені Телізі – поетесі, патріоту, яка також була розстріляна у Бабиному яру. Вчора вандали облили пам'ятник фарбою. Клінінгова компанія, за зверненням міської влади, за декілька годин його очистила. Неодноразово обливали фарбою і «Менору». Нам потрібно виховувати молоде покоління на принципах толерантності та поваги до різних національностей, релігій, і в цьому контексті меморіал «Бабин Яр» має нести виховну функцію для наступних поколінь, щоб вони знали про трагічні події в історії. І щоб помилки минулого більше ніколи не повторилися», – підкреслив Київський міський голова.

Він зазначив, що Меморіали Голокосту є в багатьох містах світу – в Єрусалимі, у Відні, в Берліні, у Варшаві, у Нью-Йорку та в інших. І наголосив, що проект створення меморіалу пам’яті жертв Бабиного Яру у Києві має бути реалізований протягом 5 років.

«Це непростий проект. Наше завдання – не тільки звести будівлю, але й наповнити її змістом. Це недержавний проект. Долучаються меценати, спонсори і можуть долучитися всі небайдужі люди, які підтримують ідею створення Меморіалу», – зазначив мер Києва.

До наглядової ради проекту увійшли рабин Яків дов Блайх, Святослав Вакарчук, Володимир Кличко, Александр Квасневський, Йошка Фішер, Віктор Пінчук, Натан Щаранський та інші відомі люди.

Сьогодні наглядова рада провела своє перше засідання.

«Ми обговорили бюджет на найближчий рік. Ми будемо шукати громадську і політичну світову підтримку нашого проекту. Намагаємося залучити різні громадські організації – єврейські, українські, світові. У жовтні відбудеться наступне засідання. І ми хочемо, щоб до того часу вже було визначене фактичне місце музею і отримані необхідні дозволи», – зазначив Натан Щаранський.

Планується, що меморіал буде розташований у Бабиному Яру.

У свою чергу Володимир Кличко додав, що багато подорожує світом завдяки своїй спортивній кар'єрі, і підкреслив, що за кордоном про Бабин Яр чули і знають, але «не бачили».

«Чому за останніх 75 років було зроблено так мало? Тому що коли ти хочеш щось змінити, завжди знайдуться противники цього. Після 75 років і багатьох спроб, які були зроблені до нас, ми повинні довести проект до фіналу і реалізувати його. Це наша мета. І нам потрібні союзники. Лише спільними зусиллями ми зможемо його реалізувати. Цей Меморіал буде однією з візитівок Києва», – зазначив Володимир Кличко.

Говорячи про проект майбутнього меморіалу, учасники прес-конференції зазначили, що буде проведений міжнародний конкурс, до участі в якому будуть залучені архітектори з усього світу.

Це буде перший і єдиний музей Голокосту на пострадянському просторі.

Фото події - у галереї

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]