Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ увійшов до п’ятірки найпрозоріших міст за результатами дослідження «Transparency International Ukraine»

12 квітня 2017 року, 17:41

Київ увійшов до п’ятірки найбільш прозорих міст за результатами дослідження, проведеного МГО «Transparency International Ukraine». До списку також увійшли Кропивницький, Івано-Франківськ і Миколаїв. Перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс вважає, що місце, яке посіла столиця, є більш ніж заслуженим, і переконує, що КМДА робитиме все для того, щоб містяни бачили прозорість та ефективність процесів.

«Мені дуже приємно, що Київ вкотре став лідером. Зізнаюся, що для мене столиця є найбільш відкритим містом. І кажу я це не тому, що сам представляю владу. Я впевнений у цьому, бо маю реальні кроки, зроблені нами. Це, передусім, портал «Київаудит», що розкриває інформацію про структуру комунальних підприємств, їхнє підпорядкування органам управління, бюджетним розпорядникам, допорогові та над порогові закупівлі, матеріали внутрішніх і зовнішніх аудитів та перевірок тощо. Ми маємо «Відкритий бюджет», а за допомогою електронних петицій кожен киянин може брати безпосередню участь у міських процесах – від ремонту доріг до незаконних забудов», – зауважив перший заступник голови КМДА.

Окрім того, наголосив Геннадій Пліс, кияни можуть брати участь у формуванні бюджету, а також подати свій власний проект для реалізації у місті за кошти казни столиці. Також доступний сервіс «Інформування киян», де можна отримати інформацію щодо надзвичайних подій у місті, змін руху транспорту, перекриття доріг тощо.

«У нас працює єдина геоінформаційна система Києва, що складається із декількох шарів, а весь комунальний транспорт оснащений GPS-трекерами, завдяки чому всі переміщення техніки можна відслідкувати на карті. На медичному порталі Києва відображено інформацію про медзаклади, доступність ліків у лікарнях, наявність пільгових ліків в аптеках міста. А в Kyiv Smart City Hub усі охочі можуть втілювати свої ідеї стосовно міста в життя за підтримки влади та експертів», – підкреслив Геннадій Пліс.

Згідно з даними пілотного аналізу прозорості та відкритості міст, Кропивницький отримав 54,9 бали зі 100, Київ – 54,45, Івано-Франківськ – 54,3. У п’ятірку лідерів також увійшли Миколаїв – 50,1, Львів – 48,1.

Експерти проаналізували 25 обласних центрів, а також Маріуполь (Донецька обл.), Сєвєродонецьк (Луганська обл.), Білу Церкву (Київська обл.). Брався до уваги 91 показник, який характеризує 13 сфер і галузей, у тому числі роботу місцевої влади, доступ і участь у закупівлях, дані про житлову політику, бюджет, контракти, соціальні послуги, кадрові питання, освіту.

«В Україні відбувається процес децентралізації. Усе більше фінансових ресурсів йде в регіони. Якщо не збільшити рівень підзвітності на локальному рівні, існують великі ризики збільшення там корупції. Тому за допомогою громадської ініціативи ми сподіваємося істотно збільшити прозорість міст», – зазначила керівник проекту «Розвиток прозорості в містах України» Катерина Цибенко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]