Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Понад 70 тисяч рецептів отоварено в столиці за програмою «Доступні ліки» – Микола Поворозник

22 травня 2017 року, 15:59

 

За перший місяць роботи програми «Доступні ліки» в КП «Фармація» відпустили ліків більш ніж за 70 тисячами рецептів. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«У квітні в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», спрямована на забезпечення доступними за ціною ліками хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Асортимент лікарських засобів, який увійшов до переліку торгових назв програми, підібраний відповідно до поширеності хвороб і смертності, галузевих стандартів у лікуванні найпоширеніших захворювань. Так, було включено 157 торгових назв препаратів за 21 міжнародною непатентованою назвою», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, одним із перших у державі в програму «Доступні ліки» включилося комунальне підприємство «Фармація», яке виконує функції соціальних аптек у столиці, і сьогодні залишається єдиним у місті підприємством, що підписало угоду про участь в урядовій програмі. Визначено 57 аптек і 1 аптечний пункт для відпуску лікарських засобів за програмою «Доступні ліки», щоб жителям усіх районів міста було зручно отримати свої ліки поблизу лікувального закладу чи недалеко від дому.

«Лише за перші два тижні роботи за цією програмою комунальні аптеки Києва, які долучилися до урядової ініціативи, відпустили ліків за понад 26 тисячами рецептів. За місяць роботи аптеки КП «Фармація» відпустили ліків за 70 512 рецептами. Загальна сума, на яку в Києві відпущено ліки за програмою, склала понад 3 мільйони гривень. Серед аптек за програмою «Доступні ліки» найбільше лікарських засобів відпущено аптекою № 31, яка розташована в Голосіївському районі, де пацієнти отримали ліки за 2 954 рецептами на загальну суму більше 116 тисяч гривень», – повідомив Микола Поворозник.

Він зауважив, що якщо ж розглядати програму з точки зору економічної привабливості для аптек, то ця програма поки що збиткова, адже з одного рецепта аптеки отримують 5,59 гривень без врахування витрат на податки, логістику, оренду приміщень і зарплату працівникам. Із іншого боку, через великі черги вагомо знизилися надходження від роздрібної торгівлі, оскільки пацієнти, які прийшли купити ліки, просто йдуть до іншої аптеки. Враховуючи вартість витраченого часу на кваліфіковане обслуговування кожного пацієнта, велику кількість бажаючих отримати недорогі ліки, великі черги в аптеках і втрату надходжень від роздрібної торгівлі, поки що можна зауважити, що програма «Доступні ліки» потребує доопрацювання.

«Проте, зважаючи на соціальну важливість цього урядового проекту, КП «Фармація» буде й надалі працювати за програмою «Доступні ліки», сподіваючись на її зміну в частині економічної доцільності для аптек. Така зміна програми дозволить їм не втрачати надходжень, а кількість аптек-учасниць програми зросте за рахунок залучення комерційних мереж», – підсумував Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]