Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко разом з мером Кіото відкрив Сад каміння та висадив сакури в оновленому парку Кіото у столиці

04 червня 2017 року, 13:10

Мер Києва Віталій Кличко разом із мером Кіото Дайсаку Кадокава відкрив першу чергу реконструйованого парку Кіото у Деснянському районі столиці. Зокрема і японський сад каміння, який створили у парку. Віталій Кличко зазначив, що оновлений парк стане справжньою японською оазою в європейській столиці. Мери міст-побратимів також заклали капсулу часу у новому Саду каміння та висадили сакури у парку.

«Цей парк – один з найкрасивіших та найбільш унікальних парків Києва. Він був заснований у 1972 році на знак дружніх відносин між Києвом та культурною столицею Японії – Кіото, одразу після підписання договору про співпрацю та розвиток між нашими містами», – зазначив Віталій Кличко під час відкриття оновленого парку.

Він підкреслив, що минулого року під час візиту мера Києва до Кіото українська та японська сторони домовилися про більш ефективну співпрацю міст-побратимів. У тому числі – про оновлення цього парку. «І я надзвичайно вдячний меру Кіото, голові міської ради Кіото, Послу Японії в Україні за сприяння у реалізації проекту реконструкції цього парку. Впевнений, що оновлення парку Кіото в Києві стане ще одним символом нашої міцної дружби», – звернувся Віталій Кличко до японських гостей.

Проект реконструкції парку Кіото у Києві розроблений за участю одного з провідних дизайнерів традиційних японських парків – Широ Накане. Зокрема, зазначив Віталій Кличко, сьогодні відкривається Сад каміння його авторства – з сухим озером, кам'яними містками, декоративною підсвідкою та рідкісними декоративними рослинами, адаптованими до клімату Києва. «Впевнений, що до парку тепер приїжджатимуть мешканці не лише з усіх районів столиці, а й гості з інших міст України та іноземні туристи. Адже у Києві відтепер можна відчути дух справжнього традиційного японського саду – зі східним колоритом спокою та єднанням з природою. До того ж, у столичному парку Кіото – найдовша алея сакур у світі», – підкреслив мер Києва.

Віталій Кличко нагадав, що ще нещодавно існувала загроза забудови парку, адже у 2005-му тодішня влада Києва віддала 4 гектари території біля станції метро «Лісова» в оренду приватній компанії на 25 років.

«Частина цієї території – це безпосередньо територія парку Кіото. Забудовник хотів звести тут розважальний комплекс. Була навіть знищена частина дерев. Однак, завдяки спільним зусиллям ми разом з громадою змогли відстояти парк. І жодних забудов тут не буде! Київ – це місто парків та скверів, а парк Кіото тепер – японська оаза в європейській столиці!» – наголосив Віталій Кличко.

У свою чергу мер Кіото Дайсаку Кадокава подякував Віталію Кличку і всім киянам за запрошення до української столиці та участі у відкритті парку. «Сьогодні я побачив парк Кіото у Києві, і можу з упевненістю сказати, що це справжній японський сад. Як ви знаєте, у японських садах закладена ціла філософія. В Саду каміння я бачу два символічні острови – острів черепах і острів лелек. І вони об'єднані, як і наші міста – Київ та Кіото. Щиро вдячний за такий чудовий парк в українській столиці», – наголосив мер Кіото.

Мери Києва та Кіото заклали символічну капсулу часу біля саду каміння, а також висадили сакури у оновленому парку Кіото.

Під час реконструкції першої черги парку Кіото були прибрані МАФи і демонтовані незаконні фундаменти, проведений благоустрій території, облаштовані нові доріжки, в тому числі велосипедні.

Також була облаштована система поливу на території японського саду та саду каміння, закладені комунікації під полив алеї сакур, встановлені нові лави та сміттєві урни.

У парку засіяли натуральний газон та поклали рулонний газон у зоні японського саду. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]