Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко на урочистому засіданні АМУ: «Сьогодні громади чекають від парламенту ухвалення низки важливих рішень»

30 червня 2017 року, 14:27

Сьогодні громади чекають від парламенту ухвалення низки важливих рішень, зокрема щодо регулювання сфери паркування, виділення землі для ветеранів АТО, створення муніципальної поліції та інших важливих питань. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко під час виступу на урочистому засіданні з нагоди 25-річчя АМУ.

«Сьогодні Асоціація міст України робить все, щоб забезпечити ефективне представництво інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади. Щоб захистити права всіх міст і містечок, донести їхні проблеми до центральної влади. І можу сказати, що до Асоціації дослухаються, з нами рахуються як в уряді, так і в парламенті. Водночас, хочу нагадати, що сьогодні громади чекають від парламенту ухвалення низки важливих рішень. Зокрема, внесення змін до Держбюджету щодо виділення місцевим бюджетам понад 14 млрд грн на надання пільг і житлових субсидій населенню», – підкреслив Віталій Кличко.

Окрім того, зазначив мер Києва, нещодавно в парламенті був зареєстрований запропонований Асоціацією міст проект закону щодо гарантій забезпечення земельними ділянками ветеранів війни. Зокрема, пропонується створити загальнодержавний відкритий реєстр земельних ділянок.

«Кожен ветеран зможе безкоштовно в он-лайн режимі побачити доступні землі в будь-якому регіоні країни, і отримати земельну ділянку, незалежно від місця своєї реєстрації. Або ж запровадити як альтернативу право на отримання грошової компенсації із Державного бюджету. Ми спільними зусиллями повинні врешті-решт зрушити з мертвої точки вирішення цього питання», – сказав Віталій Кличко.

Він також наголосив на необхідності вирішити нарешті й проблему щодо створення муніципальної поліції.

«На жаль, робота правоохоронців не завжди ефективна. Тому питання створення муніципальної поліції, яка захищатиме правопорядок і спокій мешканців міст, надзвичайно актуальна. Ми в Києві перший крок до створення муніципальної поліції зробили. Вчора я вручив посвідчення членам новоствореного громадського формування «Муніципальна варта», які склали присягу. Вони допомагатимуть підрозділам національної поліції у забезпеченні правопорядку на вулицях столиці. Бо всі ми розуміємо, що безпека сьогодні – це одне з найголовніших питань, яке турбує людей. І необхідність створення муніципальної поліції назріла для всіх міст України», – сказав Віталій Кличко.

Окрім проблем захисту правопорядку, впорядкування вуличної торгівлі, гострим є і питання хаотичного паркування в містах, зазначив Голова АМУ.

«Я вдячний депутатам за ухвалення в першому читанні законопроекту, який дозволить місцевій владі навести лад із паркуванням. І, сподіваюся, що з ухваленням закону в цілому парламент не зволікатиме. Бо сьогодні ми не маємо повноважень ані штрафувати водіїв, які кидають автівки де завгодно, а ні евакуйовувати ці автівки. Хочу також зауважити, що вирішення цієї проблеми – це і значні кошти, які надходитимуть у бюджети міст від цивілізованого паркування», – зауважив Віталій Кличко.

 Він також подякував від імені Асоціації за всі привітання, які пролунали на адресу АМУ.

«Я в Асоціації, можна сказати, новачок – очолив її у січні 2016-ого року. Мотивація, з якою я прийшов на посаду Голови Асоціації, – зробити її діяльність більш ефективною. Щоб більше було конкретних справ, конкретних законодавчих ініціатив, проектів і змін, втілених на місцях. І вже більше року я над цим працюю разом із вами. Головне для мене, щоб Асоціація була не номінальною організацією, а механізмом для захисту та просування інтересів громад», – наголосив Віталій Кличко. 

В урочистому заході беруть участь близько 800 представників громад-членів АМУ з усієї України, урядовці, представники парламенту.

Відкрилося засідання виступом Президента України Петра Порошенка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]