Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Система ProZorro не ідеальна, але достойної альтернативи ми не маємо – Геннадій Пліс

06 липня 2017 року, 11:39

 Міська влада підтримує систему електронних закупівель ProZorro і вважає, що вона найбільш оптимальна із існуючих. Так прокоментував сьогоднішнє засідання Комітету з питань власності перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс. Він переконаний: система не ідеальна, але достойної альтернативи наразі ми не маємо.

«Безумовно, є цілий ряд моментів, які важко врахувати у системі ProZorro. Зокрема, якщо мова йде про закупівлю чогось дуже специфічного – наприклад, театральної трупи для постановки. Однак це поодинокі випадки, більшість же того, що купується через систему, – стандартні чи близькі до цього запити. У цьому випадку система працює непогано, вона дозволяє систематизувати закупівлі, економити під час закупок, тобто оптимізувати їх», – підкреслив Геннадій Пліс.

Він зауважив, що має питання до якості, адже цього немає у критеріях вимог.

«Якщо деталі не зафіксовано, скажімо, в будівельних нормах чи інших задекларованих правилах, сформулювати їх практично неможливо. І це мінус. Однак за наступним договором про товар або послугу, яка закуповується через систему, можна встановити гарантійний строк служби, і як правило, так і робиться. Це дозволяє перестрахуватися», – зауважив перший заступник голови КМДА.

Іншим моментом, який недостатньо, на думку Геннадія Пліса, відображений у системі ProZorro, є естетична складова.

«Коли ми говоримо, скажімо, про будівництво, тут є типові вимоги. Однак коли мова йтиме про красу – тут думки, як правило, розходяться, адже у кожного свій смак. Міряти естетику через ProZorro неможливо, але я, зізнаюся, не знаю жодної торгової системи, яка дає таку змогу», – наголосив Геннадій Пліс.

Нагадаємо, що станом на 31 грудня минулого року в системі зареєстровано 1715 замовників міського підпорядкування, які провели 47120 процедур на загальну суму 11,77 мільярда гривень. Середній відсоток зниження ціни учасниками закупівель за минулий рік склав 15,78%. Місто змогло зекономити 532 мільйони гривень саме завдяки прозорості закупівель і створенню належної конкуренції. електронна платформа дає змогу учасникам із різних куточків України брати участь у закупівлях, що впливає на зниження ціни.

Із квітня цього року розпочав роботу новий вектор «ProZorro.sale» – реалізація державного майна через систему електронних аукціонів. До проекту приєдналися Міністерство інфраструктури України, Донецька військово-цивільна адміністрація, Маріупольська міська рада та державні компанії: ПАТ «Укргазвидобування», НЕК «Укренерго», ДП «НАЕК «Енергоатом» та інші.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]