Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці презентували модернізовану «Ново-Святошинську» каналізаційну насосну станцію

20 липня 2017 року, 18:57

Сьогодні в столиці презентували модернізовану «Ново-Святошинську» каналізаційну насосну станцію (КНС). Завдяки модернізації вона споживатиме значно менше енергоресурсів.

Голова правління – генеральний директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький наголосив, що реалізація заходів для зниження обсягу споживання електроенергії об’єктами «Київводоканалу» – пріоритетний напрям розвитку підприємства. Адже саме вартість енергоносіїв суттєво впливає на формування тарифу на холодне водопостачання та водовідведення.

«Зменшення енерговитрат за рахунок модернізації об’єктів і впровадження сучасних технологій дозволяє стримувати зростання собівартості послуг водопостачання та водовідведення. Тому на станціях ми замінюємо застаріле устаткування на насоси нового покоління, які працюватимуть автоматично. Модернізація дозволить «Київводоканалу» додатково заощаджувати понад 10,7 млн кВт/год у рік. Також ми оптимізуємо роботу станцій, щоб подовжити міжремонтний цикл, заощадити кошти і трудові затрати», – зазначив Дмитро Новицький.

Він відкреслив, що зараз на різних стадіях модернізації знаходяться сім із 34-х діючих у Києві КНС.

Модернізація «Ново-Святошинської» каналізаційної насосної станції проведена в рамках реалізації Інвестиційної програми «Київводоканалу». На КНС, яка збудована у 1993 році та щодоби перекачує близько 50 тис. куб. м стоків (проектна потужність –240 тис. куб. м), встановлено два нових насосних агрегати фірми «Flygt» (Швеція) з надійним енергозберігаючим режимом роботи, а також обладнання з утилізації побутових відходів. Завдяки цьому вже за перші місяці роботи нового устаткування (з 1 травня до 18 липня) вдалось зекономити до 20% електроенергії (або 247 тис. грн) у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Модернізація забезпечить надійне водовідведення від Святошинського району м. Київ, м. Ірпінь, с. Чайка, с. Коцюбинське, оскільки у випадку повного знеструмлення КНС з’явилась можливість живити насоси від пересувних дизельних електростанцій.

Орієнтовний термін окупності проекту реконструкції «Ново-Святошинської» каналізаційної станції – 4 роки. Енергетична складова тарифів водоканалів у країні може становити до 40%, тому зменшення витрат на електроенергію дозволить нівелювати наслідки можливого подорожчання паливно-мастильних матеріалів, реагентів для очистки води і стоків, зростання мінімальної зарплати тощо.

Загалом за I півріччя 2017 року зекономлено понад 1,3 млн кВт/год електроенергії на суму майже 2,6 млн грн. Цього вдалося досягти завдяки оптимізації режимів роботи насосів на насосних станціях і Бортницькій станції аерації, раціональному використанню зовнішнього освітлення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]