Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ продовжує здійснювати послідовні кроки задля захисту археологічних розкопок на Поштовій площі – Департамент культури

25 липня 2017 року, 19:14

Місто тримає під постійним контролем ситуацію з археологічними розкопками на Поштовій площі і в межах своєї компетенції сприяє роботі археологів. Зокрема, ще з моменту відкриття археологічних знахідок на Поштовій було підготовлено облікову документацію з набуття об’єктом статусу пам’ятки археології, виділено кошти з міського бюджету на консервацію та музеєфікацію артефактів. Про це повідомив виконуючий обов’язки заступника начальника Департаменту культури – начальник управління охорони культурної спадщини Олександр Никоряк під час прес-конференції в центрі археології Києва.

«Кілька років тому, коли було виявлено перші знахідки на Поштовій площі, Київська адміністрація без вагань підтримала існування музею Середньовічного Києва на Поштовій площі. За домовленостями столиця мала здійснювати фінансування науково-дослідних робіт, інвестор – фінансувати розкопки, а археологи повинні були проводити ці розкопки, консервувати та музеєфікувати знайдені артефакти. Наразі місто повністю виконує свої зобов’язання і жодних заборгованостей перед археологами в нас не має»,– зазначив Олександр Никоряк.

За його словами, з метою збереження, дослідження, консервації і музеєфікації ділянки Середньовічного Києва на Поштовій площі, КМДА передбачила на 2017 рік 27 мільйонів гривень. За результатами виконаних робіт, відповідно до актів приймання-передачі, КП «Дирекція будівництва шляхо-транспортних споруд» було сплачено виконавцю робіт – ТОВ «Науково-практичний центр реставрації історичного середовища», за рахунок міського бюджету, 1 254,5 тисяч гривень.

«Станом на сьогодні археологічні дослідження призупинені через технологічний процес будівництва. Так, при подальших глибинних розкопках археологами є загроза зсуву плити, на якій стоїть Поштова площа. За результатами останньої нашої наради було доручено замовнику робіт та інвестору напрацювати технології укріплення, які б забезпечили відновлення археологічних досліджень, залучивши до цього Центр археології НАН України», – повідомив виконуючий обов’язки заступника начальника Департаменту культури.

Олександр Никоряк додав, що за результатами наради також було надіслано лист до Департаменту економіки та інвестицій із пропозицією розглянути та опрацювати інвестиційний договір про виконання робіт на Поштовій площі у зв’язку із новими обставинами, а саме, набуття об’єктом статусу пам’ятки та намірів КМДА музеєфікації знайдених артефактів і створення музею.

Водночас київська влада ініціювала перед Міністерством культури відновлення засідань від відомчої робочої групи з даного питання та запропонувала розглянути можливість проведення міжнародного конкурсу з метою визначення концепції майбутнього музею.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]