Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За 1,5 року у Києві проведено 750 енергоаудитів у школах та дитячих садках

27 липня 2017 року, 14:07

П’ять житлових будинків Києва отримали результати енергоаудиту за міжнародними стандартами. Це дає змогу будинковим громадам провести енергоефективні заходи за умовами енергосервісного договору. Крім того, за останні півтора року в Києві проведені енергоаудити 750 закладів бюджетної сфери – шкіл та дитячих садків, що сприяє впровадженню ЕСКО-договорів. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час вручення відповідних документів представникам будинкових громад.

Київ у співпраці з Проектом «Створення енергетичних агентств в Україні», що фінансується урядом Німеччини та впроваджується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, продовжують активну роботу з будинками, в яких створено ОСББ та ЖБК щодо впровадження енергозберігаючих заходів шляхом залучення ЕСКО. У рамках реалізації енергосервісних договорів, за підтримки Проекту провідні експерти GIZ та столичні енерго-експерти презентували результати енергоаудитів багатоквартирних будинків ОСББ та ЖБК.

«Київ є ініціатором та лідером налагодження взаємодії ОСББ й ЖБК з енергосервісними компаніями в процесі підвищенні енергоефективності столичного житлового сектору. Результати енергоаудитів – це визначальний етап практичного впровадження енергозбереження, в тому числі, на умовах ЕСКО. Їх вже отримали ОСББ «Весна», ОСББ «Воскресенський 7-А», ЖБК «Політехнік», ЖБК «Арсеналець-19», ЖБК «Першотравневий», – повідомив Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що в Києві є унікальна можливість для ОСББ та ЖБК виконати енергоефективні заходи через ЕСКО-механізм у поєднанні з муніципальною програмою спів фінансування «70%/30%» (місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт в будинку). У результаті мешканці значно скорочують витрати на обігрів та освітлення будинків.

Також за словами Петра Пантелеєва, протягом останніх років Київ активно здійснює енергоаудити будівель бюджетної сфери.

«У 2016 році фахівцями комунального підприємства «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях м. Києва» (КП ГВП) проведено енергоаудит 550 шкіл та дитсадків. Цього року виконали ще 200 об’єктів. До кінця 2017 року заплановано проведення ще 350 енергоаудитів будівель освітньої сфери. У липні 2017 року набув чинності Закон України «Про енергетичну ефективність будівель», що лише підтверджує важливість тієї системної роботи, яку Київ розпочав два роки тому», – зазначив Петро Пантелеєв.

Довідково: ЕСКО – це спеціалізовані проектні компанії, що забезпечують залучення фінансування, інжиніринг, управління фінансовими та технічними ризиками, пов’язаними із впровадженням проектів з енергозбереження; в окремих моделях договірних відносин надають гарантії окупності та визначеного рівня енергозбереження.

Енергосервісний договір – договір, предметом якого є здійснення енергосервісу, оплата якого здійснюється за рахунок економії ресурсів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]