Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

З 10 серпня Київ повністю переходить на безготівкову оплату паркування (відео)

07 серпня 2017 року, 13:25

Київський міський голова Віталій Кличко прийняв рішення про повний перехід на безготівкову оплату паркування. З 10 серпня 2017 року на вулицях міста не працюватимуть паркувальники. Оплатити ж парковку можна буде через паркомат, за допомогою смс, мобільного додатку або спеціального талону.

Комунальне підприємство «Київтранспарксервіс» вже уклало договір із «Союздруком», у всій мережі якого продаватимуть погодинні, денні, місячні та квартальні паркувальні талони. Про це повідомив сьогодні на традиційному понеділковому брифінгу новопризначений директор Департаменту транспортної інфраструктури Сергій Симонов.

«Це надсучасний європейський досвід, який допоможе нам сформувати культуру безготівкової оплати паркування. Адже ми розуміємо, що процес передачі готівки безпосередньо паркувальнику не є абсолютно прозорим. Тепер можна буде розрахуватись за допомогою місячної карти та паркувального талону, через паркомат, шляхом СМС-паркування, а також у мобільному додатку. Відповідні інструкції щодо оплати розмістять на інформаційних стендах на парковках, крім того планується розповсюдження інформаційних буклетів. Ми намагатимемось зробити так, щоб водіям було зручно і комфортно», – прокоментував Сергій Симонов.  

Він наголосив, що паркувальники припиняють роботу з 10 серпня. Тому якщо хтось після цієї дати вимагатиме готівку за стоянку автомобіля, слід звернутись до правоохоронних органів. При цьому самих паркувальників – близько 400 працівників – не звільнять, а перепрофілюють: вони облаштовуватимуть паркувальні майданчики і паркомати, надаватимуть роз᾽яснення водіям тощо.

На думку Сергія Симонова, на першому етапі можливі певні складнощі, проте культура безготівкової оплати за паркування приживеться в Києві так само, як і в усіх розвинутих країнах Європи та цивілізованого світу.

«Ми вже робимо найважливіший крок – виводимо плату за паркування «з тіні». І тепер сподіваємось на зрілість і відповідальність самих водіїв», – сказав Сергій Симонов.

Він додав, що до прийняття Верховною Радою відповідного закону, контроль за паркуванням здійснюватимуть інспектори новоствореної служби. Вони будуть попереджувати водіїв про необхідність сплатити за паркування та надаватимуть роз'яснення. Після прийняття закону у інспекторів будуть повноваження штрафувати та при необхідності евакуювати автомобілі.

 

Довідково.

  • Тариф за паркування: І зона – 10 грн/год, ІІ зона – 7грн/год, ІІІ зона –  5грн/год.
  • Вартість місячної картки: І зона – 630 грн, ІІ зона – 441 грн, ІІІ зона – 315 грн.
  • Кількість паркувальних майданчиків у Києві – 220, на них 6 тисяч денних паркувальних місць.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]