Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Чотири столичні школи долучились до проекту «Нова українська школа»

23 серпня 2017 року, 18:41

 

Чотири столичні школи долучились до проекту «Нова українська школа». Про це 22 серпня на конференції педагогічних працівників Києва «Нова українська школа – 2017-2018 н.р. Старт чи продовження поступу», що пройшла у Київському університеті імені Бориса Грінченка, повідомила директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Олена Фіданян. 

«У проекті «Нова українська школа», що започатковано Міністерством освіти і науки України, бере участь чотири школи Києва. Окрім того, наш міський університет, у стінах якого ми зараз перебуваємо, розробив і впроваджує свою експериментальну програму «Початкова школа: освіта для життя», у якій з 1 вересня виявили бажання брати участь 44 столичних педагогічних колективи. Майже 2 тисячі першокласників, батьки яких дали згоду на участь в експерименті, отримають від столичної влади навчальні посібники нового типу. Вони розроблені саме для дітей молодшого віку, у них можна писати та малювати, розфарбовувати малюнки, вклеювати фотографії. Кожен посібник – інтегрований, присвячений вивченню однієї теми, з якою першокласники знайомляться протягом 2-4 тижнів», – розповіла Олена Фіданян. 

Як зазначала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, куди йде Київ, туди йде і Україна.

«Ми розуміємо, що «Нова українська школа» невід’ємна від інших ступенів навчання, таких як дошкільна, професійно-технічна або позашкільна освіта. Ця галузь потребує оновленого освітнього простору, що буде відповідати сучасності, а також потребам кожної дитини та освітянина. Міська влада як ніхто розуміє, що тільки вклавши в інтелектуальний розвиток кожної дитини – заживемо у розвинутій країні, яка стане привабливою для всіх», – додала Олена Фіданян.

 Також у рамках конференції місто проінформувало про роботу в освітній галузі.

«В умовах децентралізації місцеві громади сьогодні дійсно мають більше можливостей щодо прийняття самостійного рішення щодо того, на що спрямовувати кошти. Так, 33% столичного бюджету належать галузі «Освіта». Відтак, у порівнянні з попереднім роком, на 50% збільшено фінансування підготовки закладів освіти до нового навчального року, на що виділено 1,93 мільярдів гривень. І це без урахування нового будівництва. Ми є одним із трьох регіонів України, де працівникам дитячих садків, позашкільних і професійно-технічних закладів із 1 січня 2017 року піднято заробітну плату. На це з міського бюджету виділено 175,2 мільйонів гривень. Продовжуємо за міські кошти будувати, ремонтувати та відроджувати із забуття освітянські приміщення», – розповіла директор Департаменту.

Олена Фіданян також наголосила, що Київ має низку викликів у системі освіти, щодо яких уже ведеться робота. 

Наприклад, щодо ліквідації черги в садочках і створення архітектурної доступності для діток із особливими потребами в освітніх закладах, а також інклюзивного навчання: за результатами 2017 року за рахунок бюджетних та інвестицій коштів буде створено додатково 3995 місць у дитсадочках.  Із 2014 року електронна черга зменшилася майже втричі – із 15 до трохи більше 5 тисяч. А до 2020 року питання черги має бути вирішене.

Що стосується доступності: наразі пандусами обладнано 91 навчальний заклад Києва. У 8 навчальних закладах встановлено ліфти. У загальноосвітніх навчальних закладах № 168 Оболонського та № 275 Деснянського району для школярів із особливими потребами, які користуються колісними кріслами, організовано перевезення автобусами, обладнаними підйомниками.

Окрім того, у 2017 році розширено мережу інклюзивних класів. У порівнянні з 2016/2017 навчальним роком кількість шкіл із інклюзивним навчанням збільшиться в 1,6 разів і становитиме 52 об’єкти, кількість інклюзивних класів збільшиться майже на 31% (наразі передбачається функціонування 175 класів).

До початку нового 2017/2018 навчального року планується додатково відкрити 5 груп у дитсадках для забезпечення інклюзивного навчання дітей із особливими освітніми потребами. Всього функціонуватимуть 60 груп у 37 дитячих садочках. Загалом у школах і дитсадках із інклюзивним навчанням вчиться 607 діток.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]