Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Столична влада продовжуватиме демонтаж незаконних МАФів у метрополітені»

18 жовтня 2017 року, 13:20

Столична влада продовжуватиме демонтаж незаконних МАФів у метрополітені. Оскільки торгівельні точки не повинні заважати вільному проходу пасажирів. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час виїзної інспекції на метро «Харківська», де демонтували практично всі незаконні МАФи.

Віталій Кличко зауважив, що три роки тому столична влада почала прибирати незаконні споруди. Це стосується і МАФів у переходах метрополітену.

«Наше ключове завдання, щоб станції метрополітену використовувалися за призначенням – як безпечна транспортна інфраструктура. Переходи призначені винятково для того, щоби люди безперешкодно потрапляли і виходили з метро. І це – не місце для несанкціонованої торгівлі», – додав столичний голова.

Віталій Кличко зауважив, що попри шалений опір, столична влада прибирає незаконні споруди. У цьому році, наприклад, прибрали більше ніж 1 тис. конструкцій.

Він нагадав, що у 2012 році Міністерство інфраструктури затвердило Правила пожежної безпеки в метрополітенах, і цим нормам не відповідало 63% МАФів у київській підземці. Віталій Кличко додав, що у 2015 році він доручив начальнику метрополітену Віктору Брагінському забезпечити виконання законодавчих норм.

«За рішеннями судів ми ці незаконні точки торгівлі прибрали. Зараз метрополітен виглядає зовсім по-іншому», – додав Віталій Кличко.

За словами столичного голови, всі об᾽єкти, які порушують безпеку і заважають евакуації пасажирів із метро, повинні бути демонтовані. Віталій Кличко нагадав, що власники торгових місць не дотримувалися Правил пожежної безпеки та відмовлялися демонтувати споруди навіть після закінчення договорів. Він зауважив, що група торговців перекривала проспект Бажана, самовільно розпломбовувала опечатані приміщення, встановлювала акумулятори з LED-лампами та незаконно продовжувала діяльність. Окрім того, зауважив мер, у 2016 році такі порушення призвели до пожежі на станції «Дружби народів».

«На станції метро «Харківська», де ми перебуваємо, ситуація вже більш‑менш нормальна. Там, де були МАФи, пошкоджені стіни та плитка, необхідно проводити благоустрій», – сказав Віталій Кличко. 

Окрім того, впродовж двох тижнів ті МАФи на метро «Харківська», у яких закінчилися договори, мають бути демонтовані самостійно.

«Якщо буде ігнорування, ми вимушені будемо силами комунальників упродовж місяця їх демонтувати», – підкреслив мер.

Водночас Віталій Кличко наголосив, що метрополітен проводив роботу у правовому полі, і демонтажі конструкцій відбувалися винятково з держвиконавцями та за рішенням суду. Усього було демонтовано понад 3 тисячі квадратних метрів площ за 165-ма договорами. За словами столичного голови, аналогічно через судові інстанції столична влада продовжуватиме демонтаж незаконних МАФів у інших переходах метрополітену, зокрема, вже невдовзі почнуть наводити лад на станції метро «Майдан Незалежності».

Водночас, за словами Віталія Кличка, підприємці, конструкції яких відповідають Правилам пожежної безпеки та не перешкоджають шляхам евакуації населення, за рішенням депутатів Київради продовжили договори і законно працюють. Мер додав, що легальної торгівельної площі у метрополітені сьогодні менше 2 тисяч квадратних метрів, і жодної нової конструкції не було встановлено.

При цьому Віталій Кличко зауважив, що наразі лишається проблема незаконної торгівлі приватними особами, зокрема, у переходах кінцевих станцій. Він наголосив, що метрополітен постійно звертається до поліції щодо її розв᾽язання.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]