Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці спостерігається епідемічне неблагополуччя щодо захворюваності на менінгококову інфекцію – Валентина Гінзбург

02 листопада 2017 року, 18:55

У столиці спостерігається епідемічне неблагополуччя із захворюваністю на менінгококову інфекцію. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, у цьому році зареєстровано вже 27 випадків проти 10 минулорічних. Серед дітей до 17 років – 18 випадків проти 10 у 2016 році.

Попри те, що менінгококова інфекція з блискавичним перебігом доволі рідкісна патологія, сьогодні вона є глобальною світовою проблемою та чи не найчастішою причиною смерті дітей від інфекційних хвороб.

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (як більшість гострих респіраторно-вірусних захворювань) і має різні форми: від такої, що не загрожує життю – до небезпечної менінгококцемії. Найбільш вразливі до захворювання – діти (близько 80% випадків) та люди з ослабленим імунітетом.

Валентина Гінзбург зауважила, що через нечітко виражену специфічну симптоматику розпізнати початок цієї смертельної недуги непросто навіть досвідченим фахівцям.

«Підступність хвороби полягає у тому, що перші симптоми подібні до симптомів ГРВІ, а летальність може настати впродовж вже 24 годин після їхньої появи», – розповіла вона.

Директор Департаменту перелічила кілька основних ознак, які можуть свідчити про наявність менінгококової інфекції, а також потребують негайного огляду лікарем. Це підвищення температури, особливо вище 39°С, сонливість, млявість. Останньою з’являється висипка, що має ознаки крововиливів. До її появи для постановки діагнозу орієнтуватися практично немає на що.

«Саме тому я наполегливо раджу дорослим не займатися самолікуванням, а батькам – при появі навіть «звичайних» симптомів ГРВІ не лікувати дітей самостійно, а викликати лікаря! І обов’язково прислухатися до лікарів: якщо вони вбачають за необхідне госпіталізацію, то в жодному разі не відмовлятися», – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]