Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Без вирішення проблеми заборгованості загроза відключення двох житлових будинків на проспекті Валерія Лобановського від електроенергії лишатиметься

19 березня 2024 року, 18:13

Енергетики змушені будуть відключити два житлових будинки на проспекті Валерія Лобановського, якщо проблему заборгованості не вирішуватимуть. Ризик відключення є наслідком великих боргів забудовника та його свавілля щодо законних співвласників будинку.

Місто вже направило звернення до правоохоронних органів. Адже намагання мешканців, як ОСББ, врегулювати питання належним чином, саботують власники технічних приміщень, яких пов’язують із забудовником. Обидва будинки – 25-поверхівки, що мають сертифікати на введення в експлуатацію. Тому мешканці отримують електроенергію за ціною, що встановлена для населення.

Водночас забудовник досі не виконав технічні умови для належного функціонування системи електропостачання – трансформаторну підстанцію та розподільчу підстанцію. Тому прямих договорів з електропостачальною компанією в жителів будинків немає, оплата здійснюється через забудовника – ЗАТ «Українська будівельна компанія», головою правління якого є Олег Мороз.

Наразі заборгованість будинків за спожиту електроенергію складає понад 3 млн грн. Сума боргу лише зростає. Відповідно до вимог чинного законодавства в разі заборгованості та відсутності дій щодо врегулювання питання, енергетики мають відключати об’єкти від електропостачання.

У будинку на проспекті Валерія Лобановського, 4-В створене ОСББ. Однак на сьогодні через неправомірні дії забудовника виникла конфліктна ситуація: право власності на невеликі частини підвального приміщення забудовник в особі Олега Мороза передав 183 особам – працівникам будівельної компанії та своїм родичам. Це, фактично, заблокувало роботу ОСББ і будь-які рішення в інтересах мешканців.

Другий будинок – ідентичний за технічними характеристиками, у ньому також створене ОСББ. Однак, внаслідок конфронтації з власником технічних приміщень, правління ОСББ не може нормально функціонувати через скасований статут 2019 року (діє статут ОСББ, прийнятий ще у 2013 році), адже заблоковане право підпису голови ОСББ.

Електропостачальна компанія вже відтермінувала дату відключення послуги. Утім ситуація, що склалась у цих житлових будинках, є типовою ілюстрацією свавілля приватних компаній відносно співвласників житла. Безвідповідальні та в деяких випадках умисне сплановані шахрайські дії комерційних підприємств, що беруть на себе зобов’язання управителів й операторів інженерних систем, мають критичні наслідки. Вирішити питання можна за умови втручання правоохоронних органів, адже сотні київських сімей фактично стали заручниками дій забудовника.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]