Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ другий рік поспіль входить у рейтинг тридцяти столиць світу з найкращими показниками якості повітря

26 березня 2024 року, 10:12

У щорічному світовому рейтингу 2023 IQAir World Air Quality Київ увійшов до тридцяти столиць світу з найкращими показниками стану повітря. Розташувавшись між Мадридом та Люксембургом, столиця України посіла 22 місце в рейтингу, опинившись у «зеленій зоні». Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

«Приємно, що другий рік поспіль Київ входить у тридцятку міст світу з найчистішим повітрям за версією міжнародного сервісу IQAir. Варто говорити про комплексну причину такого розвитку подій. По-перше, це зниження антропогенного впливу від початку воєнного стану. Це і зменшення кількості підприємств, які здійснюють викиди в повітря, і менша кількість автомобілів на вулицях столиці – особливо в першій половині минулого року. По-друге, завдяки активній позиції Києва, міська система моніторингу столиці з 2022-го додана до переліку джерел, що враховуються при розрахунку світового рейтингу міст за якістю повітря. Безумовно, це вплинуло на об’єктивність звіту і позицію Києва в цьому списку», – сказав Володимир Прокопів.

Директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний зазначив, що в порівнянні з 2022 роком позиція Києва в рейтингу поліпшилась. Згідно з даними 2023 IQAir World Air Quality Report, концентрація пилу фракції PM 2.5 у Києві за минулий рік знизилася з 9.5 до 8.9 мг/куб. м. Це забезпечило українській столиці місце в «зеленій» зоні, поруч із такими містами як Відень (Австрія), Амстердам (Нідерланди), Копенгаген (Данія) та іншими.

«Звіт міжнародної компанії IQAir підтвердив наші аналітичні дані, отримані за 2023 рік. Зовсім нещодавно ми звітували, що впродовж минулого року майже 90% часу загальний рівень забрудненості повітря в Києві був низький або дуже низький. Це означає, що переважну більшість часу кияни дихали чистим повітрям. Звісно, як і в будь-якому мегаполісі, в Києві час від часу бувають періоди, коли ми фіксуємо погіршення якості повітря. Причини можуть бути найрізноманітніші: від метеорологічних умов до транскордонного впливу, коли наслідки пилових бурь за сотні кілометрів від Києва можемо спостерігати в нашому місті. Утім закликаю киян довіряти лише офіційним джерелам інформації про стан якості повітря і обов’язково дотримуватися рекомендацій у випадку тимчасового забруднення», – зазначив Олександр Возний.

Директор Департаменту нагадав, що в Києві функціонує найбільша в Україні автоматизована система моніторингу якості повітря. За її роботу відповідають 53 пункти спостереження європейського зразка: 46 індикативних та 7 референтних пунктів. Дані з датчиків фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться в режимі реального часу на сайт https://asm.kyivcity.gov.ua/ та в застосунок Київ Цифровий.

Усього до цьогорічного рейтингу IQAir World Air Quality Report увійшло 114 столиць. Серед мегаполісів із найбільш забрудненим повітрям опинилися Нью-Делі (Індія), Дакка (Бангладеш), Багдад (Ірак). До списку міст із найчистішим повітрям – Сан-Хуан (Пуерто-Рико), Веллінгтон (Нова Зеландія), Канберра (Австралія).

IQAir World Air Quality Report – це щорічний рейтинг, що складає міжнародна компанія IQAir з 2018 року. У цьогорічному звіті представлені дані про якість повітря за показником пилу фракції PM 2,5 із 7 812 міст світу. Дані, використані у звіті, були зібрані з понад 30 000 станцій моніторингу якості повітря, включно з міською системою моніторингу Києва.

Нагадаємо, в 2022 році столиця України отримала особливу відзнаку від IQAir як місто, що попри повномасштабну війну розбудовує систему моніторингу повітря та докладає зусиль для покращення екологічної ситуації.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]