Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Комісії з питань власності та регламентна розглянули розширення повноважень райрад столиці

26 січня 2016 року

Комісії з питань власності та регламентна розглянули розширення повноважень райрад столиці

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань регламенту та депутатської етики депутати підтримали із зауваженнями проект рішення "Про внесення змін у додаток до рішення Київської міської ради від 13 липня 2015 року № 787/1651 "Про управління районами міста Києва".

Проект рішення передбачає розширення повноважень районних у м. Києві рад. Зокрема, до компетенції райрад планують додати затвердження бюджету району, внесення змін до нього та його виконання. Райради зможуть затверджувати програму соціально-економічного та культурного розвитку району і цільових програм з інших питань місцевого самоврядування.

Проект документу наділяє райради повноваженнями щодо вирішення питань придбання приватизованого майна, про включення до об'єктів комунальної власності міста майна, відчуженого в процесі приватизації, про наділення органів самоорганізації населення окремими повноваженнями органів місцевого самоврядування, а також про передачу коштів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для їх здійснення.

Окрім того, у проекті пропонується розширити повноваження райрад, у частині вирішення питань боротьби зі стихійним лихом та епідеміями, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.

Проаналізувавши запропоновані зміни, депутати постійної комісії Київради з питань регламенту та депутатської етики внесли два зауваження:

1) щодо необхідності передбачити можливості бюджетного фінансування обсягу повноважень, що затверджуються цим проектом рішення;
2) щодо необхідності розмежування повноважень сфери паркування між київською міською радою та районними в місті Києві радами.

“Питання фінансування розширених повноважень райрад — вкрай важливі. Ми маємо знати скільки на це потрібно виділити коштів та як змінити бюджет, аби забезпечити фінансову базу районних рад. Адже, як ми можемо покласти ремонт житлового фонду району та утримання внутрішноквартальних або міждворових під'їздів та проїздів на райради, не визначивши джерела фінансування? Наше головне завдання, щоб на практиці не постраждали люди, мешканці конкретних будинків. Тому зараз ми чекаємо висновку постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку”, - зазначив секретар постійної комісії Київради з питань регламенту та депутатської етики Ігор Опадчий.

Сьогодні постійна комісія Київради з питань власності також розглянула проект рішення "Про внесення змін у додаток до рішення Київської міської ради від 13 липня 2015 року № 787/1651 "Про управління районами міста Києва".

Перший заступник голови постійної комісії Київради з питань власності Ганна Свириденко запропонувала Департаменту комунальної власності виконавчого органу Київради (КМДА) скласти детальний перелік майна, яке перейде в управління райрад (цим самим доповнивши пункт 15 проекту рішення — управління об'єктами комунальної власності територіальної громади району у м. Києві відповідно до закону).

Депутати постійної комісії Київради з питань власності перенесли це питання на наступне засідання, аби детально його вивчити.

Проект даного рішення має ще розглянути постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Зазначимо, що згідно документу "Про управління районами міста Києва", управління районами в столиці здійснюють 10 районних рад: Голосіївська, Дарницька, Деснянська, Дніпровська, Оболонська, Печерська, Подільська, Святошинська, Солом'янська, Шевченківська. Перші вибори до районних у Києві рад призначені на 27 березня 2016 року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]