Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Перший поверх Київради зроблять максимально зручним для відвідувачів

11 березня 2016 року

Перший поверх Київради зроблять максимально зручним для відвідувачів

Сьогодні Київська міська рада та громадська організація «Агенти змін» підписали меморандум про співпрацю щодо реформування публічного простору в будівлі Київської міської ради.

Згідно меморандуму, «Агенти змін» безкоштовно проведуть незалежне дослідження, щоб з’ясувати всі аспекти досвіду відвідувачів будівлі муніципалітету та побажання громади міста щодо майбутнього публічного простору.

Ця необхідність виникла через непристосованість будівлі КМР до потреб звичайних громадян. “Будь-яка людина, яка зайде на перший поверх, не одразу зрозуміє куди їй йти зі своїм питанням. Тут є і управління прийняття звернень КМР і КМДА, і виборча комісія, і пошта, і управління публічної інформації, і відділ службової кореспонденції, і навіть довідкова для учасників АТО. Нерозуміння куди саме направити письмове звернення, та до якого кабінету зайти, тягне за собою «велике коло документообігу», коли людина чекає швидку письмову відповідь, а владні структури КМР та КМДА звертаються письмово один до одного через службову канцелярію, і потім відповідь йде по тому ж колу назад до людини. Це не ефективно й забирає багато часу”, — зазначає заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів.

Перший етап майбутніх комфортних перетворень – дослідження потреб людей та співробітників щодо користування першим поверхом будівлі КМР. Протягом трьох місяців «Агенти змін» проведуть незалежне дослідження, щоб з’ясувати, як публічний простір Київради використовується зараз, і, що важливіше — як громада міста хоче використовувати його в майбутньому. Адже ситуацію потрібно змінювати докорінно і бути максимально відкритими для громадян — акцентують у КМР.

“Це лице депутатського корпусу, зараз воно не дуже привабливе. Це місце не зручне, перелік документів, які розміщуються на стінах та стендах – це неповага до людей, адже вони часто не можуть роздивитися що там написано. Тут немає комфортних місць для сидіння, не можна покласти маленьку дитину. Про розташування фото Небесної Сотні я взагалі промовчу. Окрім того, перший поверх КМДА геть не пристосований для людей з інвалідністю. Мені соромно за те, що новий склад КМР 3 місяці існував з такою приймальнею для громадян”, – говорить Володимир Прокопів.

Саме тому в Київраді за участі волонтерів хочуть і провести переформатування будівлі.

“Ми хочемо для Києва сучасний City Hall. Замість бюрократичної фортеці - публічний простір, який належить громаді насправді, а не тільки формально. Це означає, що громада може використовувати його для власних потреб: громадських слухань, обговорень спільних проектів, зустрічей, виставок, будь чого, а не тільки для вимушених побачень із бюрократами. Але складність у тому, що кожний бачить майбутнє цього простору по-своєму. Наше завдання як дослідників — вивчити потреби всіх зацікавлених сторін, проаналізувати їх та покласти в основу майбутнього відкритого архітектурного конкурсу”, — наголошує Голова правління ГО«Агенти змін» Скляревський Ігор.

Передбачається, що команда «Агенти змін» організує обговорення з експертами та громадянами міста у форматі опитувань, або відкритих слухань та проведе голосування за окремі пропозиції. На основі отриманих даних і буде розроблено технічне завдання на розробку інтер’єру першого поверху Київради. До цього процесу громадська організація планує долучити іноземних фахівців та Департамент містобудування та архітектури. Громадська організація «Агенти змін» організація фінансується позабюджетно та не отримує коштів від Київської міської ради. У КМР також зазначають, що майбутні перетворення — це тільки перший крок на шляху до відкритості владної будівлі на Хрещатику, 36.

Ініціатива самим громадянам сподобалася, і відразу після підписання меморандуму, декілька осіб уже заповнили анкети з побажаннями та залишили їх у спеціальному боксі на першому поверсі будівлі КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]