Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві створять новий антикорупційний орган - інститут омбудсмена-адвоката довіри — В. Прокопів

30 травня 2017 року

У Києві створять новий антикорупційний орган - інститут омбудсмена-адвоката довіри — В. Прокопів

У Києві планують запровадити інноваційний антикорупційний орган – інститут омбудсмена-адвокат довіри. Сьогодні в столиці зробили перший крок до його створення. У Київській міській раді, під патронатом німецького спеціаліста в боротьбі з корупцією, омбудсмена міста Берлін Крістофа Парча, пройшло обговорення та окреслення повноважень адвоката довіри та його взаємодії з муніципалітетом та містянами.

«Що таке адвокат довіри і чому це важливо для Києва? Омбудсмен – незалежний експерт, діяльність якого направлена на виявлення фактів корупції. Інститут омбудсмена відомий у Європі вже понад 200 років, і працює у 100 країнах світу. І українська столиця має перейняти кращі міжнародні практики. Адвокат довіри, у нашому випадку, прийматиме та опрацьовуватиме заяви про корупційні дії і факти в органах місцевого самоврядування. Це буде абсолютно незалежний спеціаліст в системі державних органів з кришталевою юридичною і персональною репутацією. Людина, якій повністю довіряють кияни. Адвокат довіри працюватиме з усіма громадянами, які потребують захисту своїх прав і свобод», – зазначив Володимир Прокопів.

Інститут омбудсмена-адвокат довіри не дублюватиме функції правоохоронних структур. Він гарантує анонімність звернень і не розголошує персональних даних заявника.

«Дуже важливо, щоб люди довіряли омбудсмену – це з однієї сторони. А з іншої – заявники не повинні зловживати можливостями омбудсмена. І тут дуже важливо знайти золоту середину в системі. Приміром, я щодня отримую близько 20 скарг від позивачів, однак з них реальними є лише 5. Потім я звертаюся до внутрішньої ревізії підприємства, на якому виявлене порушення. Омбудсмени не ведуть розслідування. І тут теж потрібно чітко прописати правила», – рекомендував Крістоф Парч.

Сьогодні в Україні відсутня практика залучення омбудсмена-адвоката довіри. Наразі існують такі посади-різновиди омбудсмена – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений Президента з прав дитини, бізнес-омбудсмен.

За словами начальника управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради Володимира Слончака, запровадження інституту омбудсмена у столиці – процес тривалий. Потрібно спершу внести зміни до базового Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» та до закону про місцеве самоврядування.

«Ми уже зараз напрацьовуємо механізми створення інституції, говоримо про визначення повноважень адвоката довіри та консультуємося з міжнародними експертами. Досвід Берліну у цьому напрямку для нас надважливий. Я сподіваюся, що наші юристи плідно співпрацюватимуть з офісом доктора Парча, його досвід ми спробуємо накласти на українські реалії. Більше того, переконаний, що нашу ініціативу підхоплять інші міста України», – зазначив Володимир Слончак.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]