Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко оглянув будинок у Шевченківському районі, утеплений за столичною програмою термомодернізації «70/30» (+фото)

10 січня 2024 року, 14:39

Мер Києва Віталій Кличко оглянув будинок одного із житлово-будівельних кооперативів у Шевченківському районі, утеплений за столичною програмою термомодернізації «70/30». Програма співфінансування діє у Києві з 2017 року. Її обсяги зараз не такі масштабні, як до війни. Але й сьогодні місто виконує взяті на себе зобов’язання перед будинковими громадами.

«Ми знаходимось у будинку, якому майже 40 років. За програмою співфінансування «70/30» тут утеплили фасад й покрівлю будівлі, замінили вікна та двері, зробили теплоізоляцію та капремонт даху й підвальних перекриттів. Загальна вартість робіт склала 5,3 млн грн, де 70% профінансувало місто, 30% – жителі. Важливо, що мешканці поступово збирали кошти, додавши вартість робіт у квартплату. В результаті – за листопад вартість опалення склала до 24 грн за м кв. замість 38 грн. За рахунок утеплення значно підвищилась температура у квартирах. Також у цьому будинку планують встановити індивідуальний тепловий пункт із можливістю погодного регулювання, що дозволить підвищити економію тепла ще на 20-30%», – підкреслив Віталій Кличко.

Також за програмою співфінансування «Капремонти» в усіх під’їздах цього будинку замінили ліфти. 95% робіт профінансувало місто, 5% – мешканці.

Мер столиці зазначив, що минулого року в рамках програми «70/30» виконані 125 енергоефективних проєктів, на які спрямували 155 млн грн. Це термомодернізація будинків часткова або комплексна – утеплення, заміна вікон, дверей. А також модернізація теплових пунктів.

«Все це допомагає економити енергоресурси, які наразі дуже дорогі. За рахунок таких заходів житловий фонд менше споживає тепла, що зменшує обсяги використання природного газу. До того ж, енергоефективність житлового фонду – це і фактор енергетичної незалежності. В умовах війни та постійних атак ворога на критичну інфраструктуру – це питання є критично важливим», – наголосив Віталій Кличко.

Програми «70/30» та «Капремонти» – найбільш масштабні і дієві механізми відновлення та підвищення енергоефективності житла у столиці. З 2017 року реалізували понад 1000 проєктів, що дозволило мешканцям досягти економії. Місто інвестувало в енергоефективні роботи, які обирали самі ж мешканці, понад 1,2 млрд грн. Мешканці проінвестували свою частку, це близько 30% вартості робіт.

Загальна економія лише теплової енергії на сьогодні складає понад 400 млн грн. Тобто люди повернули вкладені кошти за рахунок зниження вартості комунальних послуг. Також у результаті проведених заходів люди не лише підвищили комфорт у власному будинку, а й збільшили ринкову вартість квартир у середньому на 20%.

Інспекція будинку у Шевченківському районі, який утеплений за столичною програмою «70/30» (фото – КМДА, Любов Голубятнікова)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]