Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Завдяки роботі заводу «Енергія» у столиці частка спалюваного сміття збільшилася до 25% – Петро Пантелеєв

14 червня 2016 року, 20:04

Завод «Енегрія» – єдиний у Києві сміттєспалювальний завод, який дозволяє спалювати понад 25% твердих побутових відходів, що утворюються в Києві. Підприємство оснащене сучасними системами екологічного захисту та моніторингу шкідливих викидів у довкілля. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час прес-конференції у «РИА-Новости Украина».

«Київ готовий до впровадження нових європейських підходів поводження з побутовими відходами. За минулий рік ми зменшили на 10% обсяги захороненого сміття за рахунок потужностей заводу «Енергія». Ми зробили більш безпечною роботу 5-го полігону. Зараз завод спалює 25% усіх відходів столиці (250 тисяч тонн у рік), але модернізація дозволить за кілька років збільшити кількість спалення до 40% і більше», – заявив він.

Однак заступник голови КМДА наголосив, що в країні необхідно змінити низку правових норм.

«Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано три законопроекти (№ 3198-1, 3199-1, 3200-1), які забезпечили б приведення нашого законодавства до вимог ЄС. Ідеться про впровадження екологічного податку за виробництво та імпортування упаковки.  Його необхідно спрямувати на оплату послуг із перероблення побутових відходів. Податок обов’язковий для юридичних осіб незалежно від форми власності та фізичних осіб-підприємців, які здійснюють виробництво упаковки або товарів в упаковці. Крім того, ми повинні завдяки цим змінам стимулювати переробку відходів», – зазначив Петро Пантелеєв. 

Він також розповів, що в роботі зараз знаходиться ще одна законодавча ініціатива.

«Ми плануємо збільшити суму штрафів за викинуте сміття до 17 тис. грн. Адже, приміром, за недопалок чи папірець, кинутий на вулиці, штраф у США може сягати обсягу місячної зарплатні, в Італії за кидання сміття на тротуар становить 154 євро. Крім того, людині в рамках покарання можуть призначити виправні роботи – від 40 до 60 годин», – зазначив Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]