Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Примусове призначення управителя в багатоповерхових будинках слід відтермінувати – Віталій Кличко

13 травня 2016 року, 17:56

У киян має бути право свідомого та зваженого вибору щодо способу управління обслуговування багатоповерховими будинками. Тому примусове призначення управителя в багатоповерхових будинках слід відтермінувати, а людям роз’яснити їхні права співвласників. Таку пропозицію висловив у листі до голови Верховної Ради України Андрія Парубія Київський міський голова Віталій Кличко.

«У системі житлово-комунального господарства відбувається правова революція, яка докорінно змінює принцип відносин і ставлення до управління будинками. І це великий інформаційний пласт, що потребує правового доопрацювання та зрозумілого пояснення людям», – зазначив Віталій Кличко.

Саме тому мер столиці наполягає на необхідності негайного ухвалення проекту Закону  «Про внесення змін до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі – № 417) щодо відтермінування примусового призначення виконавчим органом місцевої ради управителя багатоквартирного будинку)», зареєстрований 16 лютого 2016 року.

Необхідність такого кроку київська влада зумовлює наступними факторами.

По-перше, в країні досі відсутні підзаконні акти, необхідні для ефективного виконання Закону України № 417. Не затверджений порядок проведення конкурсу на обрання управителя, тобто відсутні якісні та кількісні вимоги до роботи управляючих компаній, наприклад, досвід роботи, ресурсні можливості тощо. Досі відсутній типовий договір про надання послуг із управління багатоквартирним будинком, тобто чітко не визначено перелік функцій управителя.

По-друге, на відміну від ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) у правому полі не враховано статус житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), які вже є формою самоуправління багатоквартирним будинком.

По-третє, міська влада констатує неготовність людей до такої експрес-самоорганізації: тисячі киян звертаються до КМДА з вимогою правових та організаційних роз’яснень щодо їхніх прав та можливостей. Це вимагає від муніципалітетів проведення комплексної та масштабної інформаційної кампанії, яку вже розпочато в Києві.

Враховуючи це, Київська міська державна адміністрація наполягає на необхідності відтермінувати на рік набрання чинності норми про примусове призначення управителя, ухваленні відповідних нормативно-правових актів, формуванні чітких критеріїв роботи управителів і проведенні повноцінної роз’яснювальної роботи серед киян.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]