Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міська влада планує максимально спростити сплату пайової участі для підприємців

14 червня 2016 року, 13:36

У КМДА та Київраді працюють над проектом, який покликаний максимально спросити нарахування пайової участі для працюючих підприємств. Про це під час засідання Антикорупційної ради повідомив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс. За його словами, фінальна версія проекту може бути готова вже за тиждень і положення цього документа справді революційні.

«Спільно з депутатом Ольгою Балицькою нам вдалося створити проект, який покладе край непрозорій та незрозумілій процедурі нарахування пайової участі. Так, зараз підприємці сплачують 4% від кошторисної вартості для житлових і 10% – для нежитлових забудов. За новим порядком ніякого розділення не буде. Для всіх діятимуть 4%», – каже перший заступник голови.

Ще одна суттєва зміна стосуватиметься зонування.

«Раніше було 741 основна зона, при цьому коефіцієнт пайової участі змінювався від 1 до 10. Новим порядком розділення цього коефіцієнту не передбачається, він єдиний. Тобто 4% від кошторисної вартості незалежно ні від чого. Якщо немає кошторисної вартості, то в силу вступає індикатив, який відповідає даним Мінрегіонбуду щодо вартості житла», – коментує Геннадій Пліс.

Другий важливий момент: зарахування вартості. Раніше зловживання були на тому, хто звільнявся від зарахування та за яких умов.

«Завдяки напрацьованим пропозиціям ми зможемо повністю впорядкувати цей сектор, тобто усі моменти будуть прозорими і зрозумілими. І найголовніше: раніше визначальною у формуванні пайової участі була бюджетна комісія Київради. Тепер жодних рішень жодної комісії не потрібно», – підкреслив перший заступник голови КМДА.

Такий крок, на думку Геннадія Пліса, дуже швидко піднімає місто у рейтингу Doing Business. Він нагадав, що профільні експерти мають тиждень, щоб напрацювати кінцевий проект, який далі піде на погодження з усіма іншими сторонами дискусії.

«Реально він може запрацювати після того, як ми вирішимо, чи потребує він оприлюднення для обговорення з громадськістю, чи всіх тих дій, які були здійснені раніше, достатньо. Думки на останньому засіданні розділилися – хтось вважає, що це потрібно здійснювати, хтось категорично проти. Я більше схиляюся до того, що всі необхідні обговорення та доповнення вже пройдені. Але нам необхідний експертний висновок – регуляторний акт це, чи ні. Якщо так, то ми потребуватимемо ще місяць – для збору зауважень і послідуючого погодження у комісіях. Але документ дійсно стає дуже простим для розуміння і з 40 сторінок він фактично зменшується до 7-10», – додав Геннадій Пліс.

Крім того, будь-які витрати, за новим проектом, на підприємців покладатися не будуть, навіть у випадку, коли перевірятимуться зовнішні мережі. Так, вони будуть зараховуватися у зменшення пайової участі, тобто їх перевірка буде здійснюватися не за рахунок підприємства.

За словами першого заступника голови міської держадміністрації, проект не потребує бюджетних затрат, лише формуватиме послідуючі доходи. Підприємства ж матимуть найвищу економію – час.

«Для них спрощується процедура, вони можуть швидко сплатити цю пайову участь, а для підприємств швидкість – це економія витрат», – переконаний Геннадій Пліс.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]