Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відзначили українські родини, які рятували євреїв під час Другої світової війни

16 червня 2016 року, 17:07

Сьогодні у Києві відбулась урочиста церемонія нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – тих, хто ризикуючи своїм життям рятував євреїв під час Другої світової війни.

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні особисто привітав Праведницю народів світу Оксану Антипчук, яка у 12 років разом із батьками Марком і Лідією Дейнеко врятувала маленького єврейського хлопчика Наума та його матір. Також почесні відзнаки отримали діти та онуки ще пʼяти українських родин, нагороджених посмертно: Романа та Анни Макар, Панаса та Василини Минюків, Афанасія та Антоніни Приступа, Христини Рудюк, Іллі та Орини Веприцьких.

Від імені Київського міського голови Віталія Кличка та столичної держадміністрації до присутніх зі словами глибокої щирої вдячності та поваги звернулась заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

«Мільйони людей загинули під час Другої світової війни, та напевно, жодна нація не переслідувалася так жорстоко, безкомпромісно і цинічно, як єврейська. Жертв могло бути набагато більше, якби не подвиги тисяч і тисяч людей різних національностей – українців, французів, поляків, голландців, які ризикуючи своїм життям, життям своїх дітей та родин рятували євреїв. Це Праведники народів світу, які проявили найкращі людські якості. Їх подвиг незабутній», – наголосила вона.

За її словами, київська влада зробить усе можливе, щоб увічнити памʼять про цих людей та гідно відзначити 75-річчя трагедії Бабиного Яру. 

Посольство Держави Ізраїль в Україні вже понад 20 років проводить урочисті церемонії нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції. Цього року участь у нагородженні в Національному музеї історії України у Другій світовій війні взяли також віце-прем’єр-міністр України Вʼячеслав Кириленко, представники різних релігійних конфесій, єврейських громадських організацій, німецької культурної громади.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]