Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Пам’ятник відомому українському поету Андрію Малишку відкрили сьогодні в парку його імені

17 червня 2016 року, 16:43

Сьогодні в парку Андрія Малишка Дніпровського району урочисто відкрили пам’ятник відомому українському поету, перекладачу та громадському діячу Андрію Малишку. Освятив пам’ятник Святійший Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет. 

«Андрій Малишко був істинно неординарною постаттю. Серед багатьох талантів, яких подарувала світові українська земля в двадцятому столітті, він завжди виділявся глибокою поетичною самобутністю та власним сприйняттям світу. Саме тому твори Андрія Малишка стали дійсно народними. І насамперед «Пісня про рушник», яку в народі знають як «Рідна мати моя...», – сказала на відкритті Ганна Старостенко.

Заступник голови КМДА додала: «У поетичних рядках його творів неодмінно можна розгледіти образ України. У хвилини радощів і горя він не забував про рідну землю, завжди хотів бачити її радісною, щасливою і вільною. Мені надзвичайно приємно, що цей пам’ятник побудовано саме в Києві. Я впевнена, що кожен киянин пишатиметься цим культурним осередком».

Від усього серця Ганна Старостенко подякувала організаторам заходу – Фонду Андрія Малишка під керівництвом видатного поета і громадсько-політичного діяча Дмитра Павличка, Національному центру «Мала академія мистецтв», Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова – усім, хто доклав чимало зусиль до того, щоб цей світ пізнав увіковічений в скульптурі бронзовий образ великого поета.

Автори пам’ятника – скульптор Роман Захарчук і архітектор Леонід Малий – викарбували на постаменті слова митця, які яскраво характеризують його життєве кредо: «Україна моя, мені в світі нічого не треба, тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти!».

Довідка.

Андрій Малишко народився 14 листопада 1912 року в Обухові Київської області в багатодітній сім’ї сільського шевця. У 1930 році надрукував свої перші вірші. Закінчивши у 1932 році Київський Інститут народної освіти (нині – Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова), працював вчителем в Овручі на Житомирщині, у школі, яка нині названа його ім’ям. У 60-х роках творчість Андрія Малишка сповнена протесту проти русифікації України. Його виступ на похоронах Володимира Сосюри, книга віршів «Дорога під яворами» належать до поезії шістдесятників. Василь Стус написав лист до Андрія Самійловича, як до найвищого авторитету в українській літературі часів Відлиги і початку відродження національного духу України. Авторству Андрія Малишка належать українські пісні, що стали народними.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]