Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

На Деснянській водопровідній станції встановлено нове обладнання для моніторингу якості та безпечності води

21 липня 2016 року, 18:14

На найбільшій столичній водопровідній станції – Деснянській – запрацювало нове сучасне обладнання біомоніторингу токсичності води, аналогів якому немає в Україні. Його презентація відбулася в рамках відзначення 55-ї річниці з дня заснування станції.

З нагоди свята заступник голови КМДА Петро Пантелеєв вручив подяки Київського міського голови ветеранам та працівникам станції, яка забезпечує питною водою понад 60% киян.

«Для міста якісна питна вода є пріоритетом. Ми встановили станцію знезараження води на Оболоні, відновили роботу більшості бюветів у місті, і сьогодні приймаємо в експлуатацію нову систему високоякісного моніторингу стану води, яка діє в різних країнах, але для України – унікальна. Це черговий крок до кращої, безпечнішої і доступної води для всіх киян», – зазначив Петро Пантелеєв.

За словами Голови правління – генерального директора ПАТ «АК «Київводоканал» Дмитра Новицького, підприємство також реалізує низку проектів, які дозволять підвищити енергоефективність виробництва, зменшити споживання електричної енергії, оскільки це основна складова тарифу на постачання питної води.

«Реконструкція Деснянської та Дніпровської станцій має полягати в декількох напрямах – якість води, її знезараження сучасними технологіями та зменшення енергоспоживання», – додав Дмитро Новицький.

У рамках заходу фахівці станції презентували нове сучасне обладнання біомоніторингу токсичності води, аналогів якому немає в Україні. Зокрема, на станції встановлено токсикометр ДафТоксІІ, оснащений камерою з мікроорганізмами надвисокої чутливості до отруйних речовин. Токсикометр за допомогою спеціального програмного забезпечення постійно контролює стан мікроорганізмів та виводить відповідну інформацію на монітори. Якщо у воді є отруйні речовини, це одразу фіксується і передається у диспетчерську. За словами фахівців «Київводоканалу», обладнання дасть змогу більш якісно відслідковувати стан води. 

Довідка

Перша черга Деснянської водопровідної станції була введена в експлуатацію у 1961 році.  Друга черга Деснянської станції з проектною потужністю 300 тис. кубометрів на добу була введена в експлуатацію у 1972 році.

У 1986 році було введено в експлуатацію третю і останню чергу водоочисних споруд Деснянського водопроводу проектною потужністю 200 тис. кубометрів на добу.

Загалом станція готує та подає близько 500 тис. кубометрів питної води на добу. Її проектна потужність становить 1 млн 80 тис. кубометрів води на добу.

Для обох станцій – Дніпровської та Деснянської –  розроблено проект будівництва заводу з виробництва низькоконцентрованого гіпохлориту натрію на заміну використання рідкого хлору.

З 2015 року ведеться співпраця зі Світовим банком із впровадження проектів реконструкції двох насосних водопровідних станцій, що забезпечить надійність їхньої роботи з водопостачання та зниження витрат електроенергії.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]