Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Спрощення пайової участі буде на користь бізнесу, громаді, забудовникам і місту – Геннадій Пліс

26 вересня 2016 року, 14:51

 

Спрощення пайової участі буде на користь бізнесу, громаді, забудовникам і місту. Таку думку висловив під час круглого столу «Новий прогресивний порядок сплати пайової участі – переваги та виклики» перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс. На його думку, зміни в нарахуванні пайової участі, розроблені спільно з депутатом Ольгою Балицькою, дозволять суттєво спростити та зробити більш прозорою процедуру такого нарахування.

«Наше завдання – створити рівні, максимально прості умови для бізнесу. Новий порядок нарахування пайової, раніше виписаний на понад 70 сторінках, зводиться до кількох простих і зрозумілих моментів. По-перше, величина пайової участі становитиме 4% від розрахункової вартості для житлового та 10% – для нежитлового будівництва. По-друге, буде простий і зрозумілий порядок нарахувань, позбавлений суб’єктивності, як це є зараз. По-третє, жодного впливу бюджетної комісії. Четверте – перевірка при зарахуванні Департаментом аудиту з наступним обліком та звітуванням. І, нарешті, від плати звільняються лише у передбачених законом випадках», – підкреслив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

За його словами, така процедура максимально зменшує людський вплив і можливості для корупційних проявів. Із цим погоджується і депутат Ольга Балицька.

«Нам важливо, щоб порядок діяв для всіх, і ніхто не отримав персональних переваг. Новий порядок настільки простий, що не потрібен навіть калькулятор. Він забезпечує відкритий, об’єктивний  online-процес адміністрування пайової участі, зменшення навантаження на забудовників та інвесторів житла, комерційної нерухомості, унеможливлення ухилення від сплати пайової участі чи необґрунтованого зменшення її розмірів», – каже депутат.

«Діючий застарілий Порядок створює простір для маніпуляцій зі сплатою коштів пайової участі як з боку органів місцевої влади, так і з боку забудовників. Бюджет міста не отримує ці кошти, адже через бюрократію та неврегульованість вони фактично осідають у кишенях чиновників. Позиція України, в тому числі і через цей платіж, у світовому рейтингу Doing Business – 140 місце з 185 країн у рейтингу, між Федеративними Штатами Мікронезії та Гаяною (Південна Америка)», – зазначив Андрій Єрашов, партнер Easy Business.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]