Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Флігель «з ромашками» на вул. Златоустівській, 35 ніколи не перебував на державному обліку як пам’ятка культурної спадщини

07 жовтня 2016 року, 20:25

Будівля на вул. Златоустівській, 35 була споруджена орієнтовно на початку ХХ століття за проектом невідомого архітектора.

Відповідно до пункту 2 статті 14 Закону України «Про охорону культурної спадщини» до вирішення питання щодо реєстрації об’єктів як пам’яток культурної спадщини вони вносяться до Переліку щойно виявлених об’єктів.

У січні 2015 року вперше було розроблено облікову документацію на цей об’єкт. З метою визначення статусу вказаної споруди Управління охорони культурної спадщини направило пакет документів до Міністерства культури України для розгляду та прийняття рішення щодо внесення об’єкту «Флігель по вул. Златоустівська, 35» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Міністерство культури України своїм листом від 16.06.2016 повідомило про недоцільність включення згаданого об’єкту до Реєстру, оскільки він за своїми технічними та архітектурно-художніми якостями не відповідає критеріям, передбаченими Порядком визначення категорій пам’яток для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1760.

При перегляді та повторному вивчені даного об’єкту Науково-методичною радою Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій отримано додатково висновки профільних установ, а саме: Інститут «УкрНДІпроектреставрація» Міністерства регіонального розвитку та будівництва України та НДІ памяткоохоронних досліджень Міністерства культури України, в яких визначено, що будівля є аварійною, такою що втратила частину свого об’єму та не відповідає критеріям об’єкта культурної спадщини.

Після детального вивчення об’єкту, наданих документів, висновків, звітів тощо, 31.08.2016 на черговому засіданні Науково-методичної ради Центру з порушеного питання, одноголосно було прийнято рішення щодо передачі рекомендацій Департаменту культури стосовно вилучення даного об’єкта з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

На підставі викладеного Департаментом культури видано наказ від 21.09.2016 № 172, згідно якого даний об’єкт вилучено з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Надання дозволів на знесення будь яких об’єктів будівництва перебуває поза межами повноважень Департаменту культури. Тому жодних дозволів щодо знесення будівлі на вул. Златоустівська, 35 Департамент не надавав.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]