Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кількість крадіжок залізних кришок із люків у столиці зменшилась порівняно з минулим роком, проте ця тенденція лишається загрозливо

23 листопада 2016 року, 14:48

Порівняно з минулим роком кількість випадків розкрадання колодязів, зокрема, зняття кришок, зменшилась: наприклад, у січні-жовтні 2015-го їх було 383, у поточному на 21,4% менше. Однак навіть за такої тенденції небезпека для перехожих провалитись у відкритий люк і травмуватись лишається актуальною. Крадіжки кришок люків – це злочин, за який встановлено кримінальну відповідальність – ув᾽язнення на три та більше років. Про це повідомили у ПАТ «АК «Київводоканал».

Як наголошує товариство, «мисливці за металами» своїми діями створюють серйозну загрозу життю та здоров’ю людей, а також спричиняють значні збитки товариству (в кожному конкретному випадку суми збитків коливаються від 900 до 4900 грн.).

Так, з початку року зникло 209 кришок із водопровідних та 119 – із каналізаційних колодязів. При цьому найбільше випадків розкрадань зафіксовано в Дніпровському районі – 83, Голосіївському – 57, Дарницькому – 54, а найменше – у Печерському – 2. У Святошинському районі було викрадено 8 кришок з каналізаційних та 27 з водопровідних люків, у Солом’янському – 9 та 21 відповідно, а у Шевченківському загалом 23. По 14 кришок вкрали у Деснянському та Оболонському районах, у Подільському – на дві більше.

Щодня працівники експлуатаційних районів товариства здійснюють планові обстеженням стану колодязів. Допомагають і мешканці столиці, які при виявленні відкритих люків інформують диспетчерську службу підприємства. За фактами крадіжок нинішнього року «Київводоканал» направив до правоохоронних органів низку заяв про скоєння злочину за ст. 185 КК України.

Товариство звертається до киян із проханням не бути байдужими і повідомляти до аварійної служби «Київводоканалу» за телефоном 15-81 про виявлені відкриті люки та руйнування залізобетонних плит, що закривають водопровідні та каналізаційні камери.

Довідково.

Статтею 185 КК України залежно від розміру завданої шкоди для злодіїв передбачене покарання – від штрафів, громадських чи виправних робіт, арешту до позбавленням волі на строк від трьох до дванадцяти років. Крім того, відповідальність несуть власники та працівники пунктів прийому металобрухту. В разі виявлення у таких точках контролюючими органами оснащення оглядових колодязів (кришок люків, металевих східців та інших деталей) чи устаткування пожежних гідрантів, їх працівникам загрожує кримінальне покарання передбачене ст. 198 КК: арешт на строк до шести місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років, адже таке обладнання вважається майном, здобутим злочинним шляхом, а дії працівників пункту – збутом викраденого.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]