Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «За два роки ми покрили понад 10 млрд боргів Києва»

08 грудня 2016 року, 10:52

За два роки столична влада зуміла повністю погасити борги комунальних підприємств та покрила борг міста на суму понад 10 млрд грн. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час звіту про результати своєї діяльності на посаді.

Мер зазначив, що у 2014 році адміністрація отримала у спадок місто з розбалансованим господарством, занедбаною інфраструктурою та шаленими боргами. «У Києва було 24 млрд боргів. І столиця сплачувала відсотків більше 4 млн в день! Комунальні підприємства заборгували на той час більше 1 млрд. Наприклад, КП «Фармація» – 20 мільйонів, Зоопарк - 10, Київпастранс - 126 млн боргів тільки по зарплаті. І корупція розквітала на всіх рівнях міської влади», - зазначив мер.

Тим не менш, столичній владі вдалося виправити ситуацію. На сьогодні місто покрило борг на більш ніж 10 млрд грн, а також ліквідувало заборгованість усіх комунальних підприємств. У свою чергу, запровадження у Києві прозорої системи управління вже дало відчутні результати та надходження до бюджету. «Гроші, які раніше осідали в кишенях хабарників, сьогодні ідуть до бюджету міста та витрачаються на потреби киян», - підкреслив Віталій Кличко.

Як приклад мер навів ситуацію з пересувною торгівлею, яка у 2015 році принесла в бюджет лише 300 тис грн. Проте, завдяки відкритим торгам в 2016-му за кожну торгову точку в центрі Київ отримав 600 тис, а з нульової зони – Хрещатику та прилеглих вулиць - загалом 10 млн грн. "Ми робимо все відкрито і залучені до бюджету гроші працюють на киян", - сказав Кличко.

Порівняно з 2014 роком дохідна частина бюджету Києва збільшилася на 48%. «Якщо у 2014 році доходи бюджету складали майже 24 млрд грн, то в цьому році ми очікуємо 35,4 млрд грн», - зазначив Кличко.

Міський голова зазначив, що кошти, які з’явилися в бюджеті, спрямовуються на фінансування ключових сфер діяльності. За словами Кличка, за останніх 2 роки було збільшено видатки на освіту на 53%, медицину –  на 34%, соцзахист та соцзабезпечення – 75%, транспорт та  дорожнє господарство – 117%, фізичну культуру і спорт – на 110%. «На будівництво в соціальній сфері в 2016-му ми витратили майже 2 мільярди грн. А це  -  додатково 7 дитсадків та 2 нових школи», - наголосив Віталій Кличко.

Крім того, місто вже два роки поспіль втілює проект так званого «Бюджету участі». «Це - можливість для громади міста пропонувати свої проекти, на які столиця, на думку її мешканців, повинна спрямувати кошти. В бюджеті наступного року на такі проекти киян ми передбачаємо 50 млн гривень», - наголосив Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]