Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Захист територій Києва від зсувів здійснюватимуть із урахуванням останніх наукових досліджень

16 грудня 2016 року, 17:15

У рамках Договору про співробітництво виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Національної академії наук України на замовлення Департаменту житлово-комунальної інфраструктури фахівці державної установи «Науковий Центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук Національної академії наук України» виконали наукову розробку з теми: «Визначення розвитку зсувних процесів у межах м. Києва в режимі моніторингу (з використанням матеріалів дистанційних зйомок)».

У ході дослідження науковці провели моніторинг розвитку зсувів на 129-ти ділянках Придніпровської зсувної зони території столиці за останнє десятиріччя. Вони використовували інженерно-геологічну, геоморфологічну інформацію, DEM, матеріали аерокосмічних зйомок різних років із високим просторовим розрізненням на зазначену територію. У результаті класифіковано зсувонебезпечні зони та виділено три основні види зон: слабко небезпечні, помірно небезпечні та небезпечні.

На прикладі моніторингу зсуву в схилі Мишоловської балки та активізації південних схилів Замкової гори демонструється можливість застосування високоточних супутникових даних. Ідентифікація, картування зсувів за дистанційними даними і аналіз створених векторних шарів дав змогу уточнити зони геоекологічного ризику та виділити прогнозні ділянки підвищеного ризику зсувоутворення.

Наукові розробки передані до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури та КП «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт м. Києва» для практичного застосування при виконанні робіт, спрямованих на забезпечення захисту територій міста від зсувів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]