Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ розробляє містобудівну документацію з чітким визначенням охоронних зон і режимами їх використання – Олександр Спасибко

24 березня 2017 року, 16:03

 

Зараз у Києві ведеться робота над останньою важливою частиною проекту генерального плану – історико-архітектурним опорним планом, який визначає охоронні зони та режими їх використання. У цьому році у співробітництві з Міністерством культури буде прийнято історико-архітектурний опорний план, потім затверджено Генплан і місто раз і назавжди буде позбавлено від хаотичної і незаконної забудови та ручного режиму керування. Про це розповів заступник голови КМДА Олександр Спасибко під час зустрічі представників міської влади, Міністерства культури, директорів національних заповідників, громадських організацій і представників спільної реактивної моніторингової місії ЦВС ЮНЕСКО/ІКОМОС: Томаша Феджерді, президента ІКОМОС в Угорщині і програмного спеціаліста щодо Центральної, Східної та Південно-Східної Європи ЦВС ЮНЕСКО Анни Сидоренко.

За словами заступника голови КМДА, є позитивні новини у вирішенні болючих питань, які стосуються охорони пам’яток.

«Незаконну надбудову над Будинком профспілок у Києві повністю демонтували. Демонтовано верхні поверхи будівлі на Десятинному провулку, 3-5. Зупинено будівництво на Гончара, 17-23. Тривають судові справи щодо будинку в Подільському районі на вулиці Нижній Вал, 25-27», – зазначив Олександр Спасибко.

Він звернув увагу, що міська влада в тісній співпраці з громадою планомірно досягає повернення до комунальної власності ділянок землі, що були роздані чи продані незаконним шляхом до 2014 року – таким чином повернуто у власність громади сквер Небесної Сотні.

Заступник голови КМДА нагадав, що місто стоїть на захисті історичного центру. Діє мораторій, накладений Київрадою на будівництво в буферній зоні пам’ятки всесвітнього значення, що перебуває під охороною ЮНЕСКО – собору Святої Софії Київської і Печерської Лаври.  Згідно з Конвенцією про охорону Всесвітньої спадщини, про будь-яку модифікацію буферної зони українська влада мусить проінформувати центральний офіс ЮНЕСКО, який повинен надати рекомендації для будівництва.

Томаш Феджерді вважає, що столична влада має чітке бачення та веде роботу зі збереження історичної спадщини. Він зазначив, що підготовка та затвердження історико-архітектурного опорного плану та генерального плану дадуть місту чіткі норми й правила та дозволять бачити ситуацію у цілому і вирішувати питання комплексно.

«Столична влада відкрита до співробітництва із спеціалістами національних заповідників Софія Київська, Києво-Печерська Лавра та з увагою ставиться до думки громадських організацій», – підкреслив Олександр Спасибко.

Представники громадських організацій донесли свої пропозиції та подякували за можливість прямого діалогу із представниками спільної реактивної моніторингової місії ЦВС ЮНЕСКО/ІКОМОС.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]