Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Столичні підприємці можуть розраховувати на відсоткову ставку для бізнесу в розмірі 10%

12 квітня 2017 року, 9:36

Спільну програму з підтримки фінансування малих і середніх підприємств (МСП) в Києві планують реалізувати в рамках угоди Німецько-Українського фонду (НУФ) і КМДА. Вона буде об’єднувати нову програму НУФ із підтримки інвестицій такого бізнесу на 300 млн грн і програму КМДА з компенсації частини відсоткової ставки за кредитами малих і середніх підприємств Києва, наданими через банки-партнери НУФ.  За словами першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса, це дозволить встановити відсоткову ставку для кінцевого споживача на рівні 9-10%.

За словами першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса, це дозволить встановити відсоткову ставку для кінцевого споживача на рівні 9-10%.

«Німецько-Український фонд у рамках своєї нової програми пропонує дешевий фінансовий ресурс для позичальника на рівні 17%. Це дозволяє нам надавати кошти кінцевому споживачеві в середньому під 9-10%. Загальний обсяг покриття майбутніх кредитів МСП може вирости в середньому до 200 млн грн», – зауважив Геннадій Пліс.

Тамара Соляник, директор Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», вважає, що такий практичний крок стимулюватиме мале підприємництво.

«Цей крок є ще більш важливим, тому що сьогодні і влада, і фінансові установи та донори вкладають у спільну програму свою частку фінансування. Мета – полегшити доступ до фінансування малому бізнесу», – підкреслила керівник Програми.

Подібна співпраця характерна для європейських країн, в яких агенції із розвитку МСП або банки розвитку при впровадженні кредитних програм кооперуються з муніципалітетами. Останні за рахунок коштів своїх бюджетів надають додаткове здешевлення процентних ставок за кредитами МСП, зареєстрованих на відповідних територіях.

КМДА все більше уваги приділяє упровадженню програм розвитку малого та середнього бізнесу. Так, у 2017 році на фінансово-кредитну підтримку малого і середнього бізнесу в бюджеті міста Києва передбачені кошти в обсязі 10 млн грн, а в 2018 році планується виділити 20 млн грн.

Нагадаємо, тиждень тому представники Німецько-Українського фонду та Київської міської державної адміністрації підписали угоду про співпрацю, головна мета якої – спільне впровадження програм із підтримки фінансування малого й середнього бізнесу Києва, залучення європейського досвіду та ресурсів, а також ефективна кооперація в питаннях розвитку підприємництва в столиці. Розробка Спільної програми НУФ та КМДА відбувалась за участю представників Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», які надали консультаційну підтримку при розробці механізму її реалізації.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]