Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці пропонують збудувати п’ять нових центрів поводження з відходами

26 квітня 2017 року, 14:50

Київська міська державна адміністрація пропонує збудувати в Києві п’ять нових центрів поводження з твердими побутовими відходами. Основними завданнями центрів стане сортування сміття на основні фракції – ресурсоцінні компоненти (пластик, папір, скло, залізо тощо), біомасу та фракцію, що може використовуватися як альтернативне паливо. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, презентуючи депутатам Київради проект Концепції розвитку сфери поводження з побутовими відходами в місті Києві.

Він також зауважив, що Київ, відповідно до розробленої Концепції, орієнтований на зменшення кількості сміття, що захоронюється. Окрім того, столиця пропонує низку законодавчих змін, що підвищували б відповідальність за несанкціоноване захоронення сміття та утворення стихійних звалищ. За його словами, штраф за самовільне скидання сміття має бути збільшений як мінімум у 10 разів (зараз штраф сягає 1700 грн).

«Щороку в столиці утворюється понад 1,2 мільйонів тонн твердих побутових відходів, і лише 11% сортуються та направляються на переробку. Близько 22% спалюється на заводі «Енергія». Все інше – йде на захоронення на полігони. Ми орієнтуємося максимально переробляти сміття. Визначили п’ять локацій, що можуть стати потенційними майданчикам для будівництва центрів переробки на основі механіко-біологічного методу: сортування на кілька фракцій та раціональне використання кожної із них. Це ділянки біля заводу «Енергія», біля ТЕЦ 6, біля полігону № 1, дві ділянки на Київщині – в північно-західному напрямку та на півдні області. Усі ці об’єкти базуватимуться на механіко-біологічному методі обробки і не передбачають спалення», – зазначив Петро Пантелеєв.

На його думку, сміття має сортуватися, а кожна відсортована фракція –максимально раціонально перероблятися.

«Відходи сортуватимуть на кілька основних фракцій. Перша – ресурсоцінні компоненти: метал, папір, поліетилен і пластик, інші речі, які можна реалізувати. Наші потужності з переробки поліетилену та пластику завантажені лише на 20% і ми повинні виправити це. Друга фракція – органіка, тобто біомаса: залишки їжі, рослинні відходи. Вона може перетворюватися на біогаз шляхом ферментації та використовуватиметься для виробництва електроенергії і тепла. Цей метод широко практикується в Європі. Третя фракція – це залишки паперу, деревини та інші речі. Такі залишки мають втричі більшу калорійність, ніж загальне сміття і його вже можна використовувати як альтернативне паливо наряду зі щепою», – сказав він.

У той же час, саме в цьому умовному, відсортованому паливі немає тих домішок, що стають причиною шкідливих викидів», – Петро Пантелеєв.

За його словами, обсяг виробництва теплової енергії у Києві – це 13 млн Гкал на рік. Із них – 4 млн Гкал – це гаряче водопостачання.

«І опалення, і гаряча вода зросли в ціні через зростання паливної складової – природного газу. Тому такі проекти заміщення газу на дешеві види палива сприятимуть тому, аби місто змогло стримувати зростання тарифів на теплову енергію», – підкреслив заступник голови КМДА.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]