Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У КМДА планують збільшити показники виконання запитів на доступ до публічної інформації

19 червня 2017 року, 14:34

Показники виконання запитів на доступ до публічної інформації, розпорядником якої є КМДА,  планують збільшити. Для цього запровадили нову систему контролю опрацювання запитів і моніторингу якості відповідей на них. Про це під час прес-брифінгу розповіла начальник управління інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації апарату КМДА Катерина Баранова.

«У 2016 році до Київської міської державної адміністрації надійшло 5147 запитів на доступ до публічної інформації. 99,3% цих запитів було задоволено. Цього року, станом на 19 червня, ми вже отримали 2136 запитів і близько 4% зараз на виконанні різних структурних підрозділів. Проте, ми плануємо збільшити показники виконання цього року завдяки новій системі контролю. Так, щотижнево працівники відділу забезпечення доступу до публічної інформації здійснюють моніторинг роботи структурних підрозділів із запитами, стан виконання, а також якість надання відповідей. У разі, якщо відповідь на запит є неповною, або ж структурний підрозділ всупереч законодавству взагалі не надає інформацію, відділ забезпечення доступу до публічної інформації направляє виконавцям зауваження та рекомендації щодо того чи іншого запиту», – розповіла Катерина Баранова.

Вона додала, що загальний звіт щодо надходження запитів на публічну інформацію щомісяця оприлюднюється на офіційному веб-порталі, а статистика відпрацювання запитів і врахування зауважень подається керівництву КМДА. Така система дозволяє не лише контролювати дотримання 5-денного терміну, відведеного законодавством на відповідь, а й уникнути випадків неправомірних відмов або надання неповної відповіді структурними підрозділами КМДА.

Начальник відділу забезпечення доступу до публічної інформації Олександра Щербина розповіла, що спираючись на результати моніторингу якості роботи із запитами відділ наразі працює над спеціальною навчальною програмою для працівників структурних підрозділів КМДА, які відповідальні за реалізацію ЗУ «Про доступ до публічної інформації». До програми тренінгу, який запланований на осінь, увійдуть кейси з вирішення тих проблем організації доступу до інформації, які найчастіше виникають під час роботи із запитами.

 

Довідково.

Управлінням інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) загалом у 2016 році отримано та опрацьовано 9169 запитів на публічну інформацію та запитів від представників засобів масової інформації.

Із зазначеної кількості 5147 запитів – на отримання публічної інформації. Запити за формою надходження розподілилися таким чином:

електронною поштою – 2697;

особисто – 1033;

поштою – 662;

через органи влади – 415;

від інших органів, установ, організацій – 291;

усно (телефоном) – 36;

факсом – 13.

Найбільша кількість запитів надійшла від фізичних осіб – 3351. Також запити надійшли від юридичних осіб – 1412 та від об’єднання громадян без статусу юридичної особи – 384.

Запитувачів цікавила: інформація довідково-енциклопедичного характеру – 861 запит; статистична інформація – 365 запитів; інформація про фізичну особу – 181 запит; правова інформація – 169 запитів; інформація про товар (роботу, послугу) – 97 запитів; науково-технічна інформація – 72 запити; інформація про стан довкілля – 43 запити; податкова інформація – 13 запитів, соціологічна інформація – 5 запитів та інші види інформації – 3341 запит.

Відповідно до частини другої статті другої Закону України «Про доступ до публічної інформації», 128 листів було розглянуто відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

Також із загальної кількості запитів, що надійшли до управління у 2016 році, 4022 запити від засобів масової інформації.

Запити від ЗМІ за формою надходження розподілилися так:

електронною поштою – 3982;

поштою – 4;

факсом – 25;

власноруч – 1;

від інших органів, установ, організацій – 3;

від управління документального забезпечення – 1;

усно – 6.

Найбільша кількість запитів надійшла від телеканалів – 2934 запити (73%). Також запити надійшли від інтернет ЗМІ – 376 (9,3%), друкованих засобів масової інформації – 290 (7,2%); радіо – 149 (3,7%); інших – 51 (1,3%); громадських організацій, спілок, фондів, партій – 7 (0,2%), ІА – 144 ( 3,6%), ТОВ – 71 (1,8%).

Найбільше представників ЗМІ цікавить інформація з тем:

  • охорони здоров’я та медичного забезпечення – 805 запитів;
  • освіти і науки – 598 запитів;
  • будівництва та архітектури – 320;
  • житлово-комунального господарства – 307.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]