Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

До уваги власників приватних будинків! Цього місяця у квитанціях відображена і оплата за воду для поливу території

30 червня 2017 року, 17:31

Цього місяця власники приватних будинків отримали квитанції, де окремою графою відображено плату за воду для поливу зелених насаджень, зокрема вказано суму за сто квадратних метрів території. Такі нарахування були здійснені відповідно до вимог Правил користування усім споживачам відповідно до показань лічильників, а за їх відсутності: за площею дворів, зелених насаджень та газонів. В обов’язковому порядку нарахування за полив здійснюються і тим абонентам, які не встановили лічильники, не оформили договори на отримання послуг або не надали водопостачальному підприємству документів про площу поливу та інформації щодо обсягів використовуваної води для зазначених цілей.

«Ситуація коли мешканці здійснюють полив великих площ та при цьому сплачують лише за загальними розрахунками негативно позначається на роботі підприємства. Це призводить до безоблікового користування водою та недоотримання коштів, необхідних для безперервного забезпечення виробничих процесів, підтримання мереж у належному стані. Тому таким споживачам нарахування плати за полив буде здійснюватися на загальних підставах та будуть надані приписи на встановлення лічильників», – зауважив начальник відділу по роботі з приватним жилим сектором ПАТ «Київводоканал» Богдан Мороз.

Для того, щоб привести розрахунки у відповідність до фактичного водоспоживання «Київводоканал» рекомендує власникам домогосподарств згідно з вимогами закону встановити лічильники та укласти договір з виконавцем послуги. Завдяки цьому абоненти зможуть контролювати та регулювати використовувані обсяги води.

«Активна договірна компанія, інформування споживачів про необхідність врегулювання договірних відносин та початок періоду нарахувань за полив дворів та зелених насаджень вже дали позитивні результати. За перші два тижні червня отримано більше 350 заяв з проханням опломбувати встановленні мешканцями лічильники. При цьому, що за увесь минулий місяць таких заяв було всього 4», – повідомив заступник директора Розрахункового департаменту ПАТ «Київводоканал» Юрій Терещенко.

«Також значна кількість споживачів звернулась до центру обслуговування Київводоканалу, надала актуальні дані про площу поливу своїх домогосподарств, уклала договори або повідомила про інші зміни в рамках існуючих договірних відносин», – додав Юрій Терещенко.

У разі, якщо садиба не має площ для поливу та відсутній окремий лічильник води на полив, для внесення змін в розрахунки до центру обслуговування «Київводоканалу» потрібно надати підтверджуючі документи, зокрема копії з техпаспорту (першої сторінки та сторінки, де відображена експлікація земельної ділянки). Зазначаємо, що Центр обслуговування споживачів послуг з водопостачання та водовідведення в будинках приватного сектору знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Електротехнічна, 16. Як можна укласти договір на водопостачання та водовідведення можна дізнатися на сайті ПАТ «Київводоканал».

«Абоненти активно реагують на повідомлення про необхідність встановлення лічильників та надання документів для актуалізації договірних відносин, а також щодо обсягу використання води для поливу. Сьогодні під час обходів наші інспектори надають приписи на встановлення лічильників десяткам домогосподарств, та щоденно здійснюють виїзди на, щонайменше, 15 заявок на опломбування вже встановлених у цьому місяці лічильників. Спільними зусиллями з домовласниками ми поступово впорядковуємо взаємовідносини, приводячи їх у відповідність до вимог законодавства», – підсумував Богдан Мороз.

 

Довідково:

Відповідно до п. 3.1. Правил, користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, що затверджені наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190, розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку.

Вузли обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі в місці входу водопровідного вводу. Обладнання вузла обліку здійснюється за рахунок споживачів. (пп. 5.2–5.3 Правил).

Згідно з вимогою п. 9.5 Правил, забороняється встановлювати тимчасові водопровідні мережі для поливання території домоволодінь, що є приватною власністю громадян.

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» особи винні в самовільному підключенні до об’єктів та систем питного водопостачання та водовідведення притягаються до відповідальності згідно з законодавством України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]