Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ми створюємо привабливі умови для інвесторів та перетворюємо Київ у місто, відкрите для бізнесу – Геннадій Пліс

11 серпня 2017 року, 17:07

Залучення інвесторів до розвитку міста та створення для них привабливих умов, а також підвищення конкурентоспроможності його економіки вже у найближчі роки є одними з головних завдань Стратегії розвитку Києва до 2025 року. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«Серед оперативних цілей розвитку столиці – стимулювання розвитку інноваційно-орієнтованих промислових підприємств, перетворення Києва у відкрите для бізнесу місто, залучення інвестицій. До 2025 року Київ має наблизитися до розвинутих східноєвропейських столиць за рівнем економічного розвитку та комфортом життя мешканців. На жаль, поки що ми суттєво відстаємо від інших східноєвропейських міст за рівнем валового регіонального продукту (ВРП) на душу населення. Але ми ставимо перед собою завдання забезпечити зростання цього показника удвічі за 8 років. І тут малий та середній бізнес може стати однією з рушійних сил у зростанні економічного потенціалу столиці», – наголосив Геннадій Пліс.

Щоб зробити Київ привабливим та безпечним містом для інвестування, новою редакцією Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року передбачена активізація інвестиційного процесу і запровадження нової схеми співпраці з інвесторами. Цей процес буде набагато простішим, досконалішим та прозорішим.

Так, буде спрощено процедуру інвестування в різні сфери життєдіяльності/економіки міста та розроблено систему преференцій та пільг для інвесторів пріоритетних галузей розвитку міста.

Також буде розроблено новий інвестиційний процес, який передбачає створення інформаційних баз даних муніципальних потреб та активів, формування єдиного публічного реєстру інвестиційних програм та проектів.

«Важливим інструментом позиціювання Києва на міжнародній арені, які дають змогу об᾽єктивно оцінити рівень конкурентоспроможності порівняно з іншими містами, є міжнародні рейтинги. Зокрема ми орієнтуватимемось на рейтинг WB Doing Business, який є одним з провідних міжнародних індексів умов бізнесу в країні», – зауважив Геннадій Пліс.

Особлива увага міської влади буде приділена забезпеченню конкурентного та прозорого конкурсного процесу в рамках вибору інвесторів, а також надаватиметься патронаж.

Сьогодні в Києві працює «єдине вікно». Цей механізм взаємодії передбачає пряму організацію роботи інвестора з проектним менеджером КП «Київське інвестиційне агентство», закріпленим за кожним окремим проектом. Менеджер допомагає інвестору вирішувати всі бюрократичні питання – наприклад, отримання відповідних погоджень, дозволів, попередніх вихідних даних тощо.

«Поліпшити інвестиційний клімат столиці ми плануємо, зокрема, завдяки спрощенню процедур інвестування в різні сфери та впровадженню системи преференцій та пільг для інвесторів пріоритетних галузей міста. Серед іншого, плануємо проведення інформаційних кампаній (зокрема, шляхом проведення інвестиційних форумів та інших заходів) щодо можливостей для інвестування в Києві. Будемо й максимально використовувати потенціал закордонних візитів для залучення міжнародної спільноти до інвестування, а також тісно співпрацюватимемо з міжнародними рейтинговими агентствами», – повідомив Геннадій Пліс. 

Планують у Києві створити і інформаційні бази даних муніципальних потреб та активів, сформувати єдиний публічний реєстр інвестиційних програм та проектів, удосконалити «єдине вікно» для роботи з інвесторами, розробити стандарти та форми для підвищення якості підготовки інвестиційних програм і проектів тощо.

Завдяки впровадженим змінам очікується зростання кумулятивних прямих іноземних інвестицій та збільшення співвідношення кількості укладених інвестиційних договорів до кількості інвестиційних проектів, включених до переліку об᾽єктів, що потребують залучення інвестицій.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]