Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Депутатам Київради розповіли як заповнювати е-декларації

11 жовтня 2016 року

Депутатам Київради розповіли як заповнювати е-декларації

Сьогодні, за ініціативи секретаріату міської ради, для депутатського корпусу та державних працівників Київради, провели семінар-тренінг щодо електронного декларування та особливостей заповнення декларацій.

Як зазначив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький, нова система розширює положення про декларування що стосуються готівки, незавершеного будівництва і, найголовніше, компаній, в яких чиновник є бенефіціарами.

“Електронна декларація містить 16 блоків. Кожен із них потрібно заповнювати. Зробити це можна поетапно, за кілька разів, головне зберігати все у чернетках.
Тепер чиновникам доведеться звітувати про наявність корпоративних прав, перераховувати об'єкти незавершеного будівництва, повідомляти про нематеріальні активи. Також декларант зобов'язаний вказувати членом яких організацій він є. Зрозуміло, традиційно чиновник надає інформацію про рухоме і нерухоме майно, доходи, але тепер ці дані будуть деталізовані й розширені. Вся ця інформація зберігатиметься, і під час заповнення наступної декларації, поля вже міститимуть відповідні дані. Їх потрібно просто буде відредагувати”, - зазначив Руслан Радецький.

Особливо експерти НАЗК рекомендували чиновникам КМР звернути увагу на заповнення пунктів про статки членів своїх сімей. Помилки чи будь-які приховування у цій графі слугуватимуть сигналом для додаткової перевірки достовірності декларації. Членами сім'ї вважаються особи, які одночасно підпадають під три визначення: спільне проживання, спільний побут і спільні майнові права. Депутати Київради мають подавати е-декларації з 1 січня 2017 року.

“Єдиного розуміння як власне заповнювати декларації нового зразка, у депутатів Київради не було. Саме тому ми організували цей тренінг. Відповідно до роз'яснень, у депутатів з'явилось нове завдання — отримати цифровий підпис, підготуватися до подання декларацій та подати їх вчасно. Нашою метою було донести до депутатів, що тепер вони мають подавати не просто декларацію на рік. Зміни до документу повинні вноситися кожного разу, коли особа отримує фінансовий дохід понад 60 тисяч гривень на місяць. За недотримання цього правила, декларант нестиме відповідальність”, - зазначає начальник управління з питань контролю та запобігання і протидії корупції секретаріату Київської міської ради Марина Калімулліна.

За помилки в деклараціях передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність. Але для її настання чиновнику доведеться помилитися на 137,9 тис. грн, це 100 мінімальних заробітних плат у 2016 році. Упродовж семи днів після подання декларації, документ можна доповнити або внести до нього виправлення. Нововведення депутатів Київради не лякають, переконують — звітувати готові.

«Ми активно декларували свої доходи ще на початку року. І зараз планово виходимо на новий рівень звітування про свій фінансовий стан перед громадою. Не виникає ніякого остраху, ми маємо абсолютно прозору систему. І я думаю, що ця система, як новонароджене дитя, має право на перші кроки. Вона буде адаптована. Я переконаний, що кожен, чи то депутат, чи то інший посадовець, має бути відкритим для громади, яка його обрала», – зазначив депутат Київради Вадим Сторожук.


“Для Київської міської ради 8 скликання, яка з першого дня обрання задекларувала відкритість та прозорість в роботі, особливо важливо дотримуватися нових норм антикорупційної політики держави. Це довіра людей, а для нас - це головне. Нова система декларування нічим не загрожує доброчесним чиновникам. Навпаки — дозволяє відзвітувати перед суспільством за свою працю та доходи. Переконаний, е-декларування сприятиме становленню нового покоління чиновників в Україні. І переважна більшість легко впорається з нововведеннями, і не помітить особливої різниці між способами заповнення”, - наголошує заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]