Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

“Для побудови моделі місцевого самоврядування в Києві, застосують найкращі світові практики”, — В. Прокопів

15 квітня 2016 року

“Для побудови моделі місцевого самоврядування в Києві, застосують найкращі світові практики”, — В. Прокопів

Розвиток місцевої демократії в Україні — основна тема зустрічі депутатів Київської міської ради з експертами з питань Європейської Хартії місцевого самоврядування, конституційного права та Європейської комісії за демократію через право. Сьогодні провідні фахівці в галузі місцевого самоврядування вперше в Україні, за підтримки Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, провели семінар “Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні”.

Значну увагу під час зустрічі було приділено розгляду Європейської Хартії місцевого самоврядування та імплементації її положень в українському вимірі. Виокремили експерти повні та виключні повноваження, які мають делегуватися   на місця та принцип субсидіарності, який є одним із найважливіших принципів побудови публічної влади. 

“За концепцією Хартії, всі “муніципальні” функції передаються місцевому самоврядуванню. Ці функції включають в себе окремі блоки, такі як комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я, культура, охорона довкілля тощо. Широка сфера повноважень, покладених на громаду, може стати позитивною рисою українського законодавства, з урахуванням існуючої світової  практики”, — говорить Давід Мелуа, член Групи незалежних експертів Конгресу з питань Європейської Хартії місцевого самоврядування. 

Відповідне зауваження є особливо актуальним, адже наразі депутати Київради в рамках робочої групи напрацьовують розширення повноважень до районних в місті Києві рад. І як зазначив Давід Мелуа, розширення цих повноважень та грамотне управління на муніципальному рівні покращить реалізацію конкретних завдань у державі в цілому. 

Саме відсутність чіткого розподілу повноважень між різними рівнями місцевих влад в Україні — європейські експерти вважають нині чи не найбільшою проблемою в рамках впровадження децентралізації в Україні. За словами італійського професора конституційного права Марко Оліветті, “Багато маленьких та слабких місцевих влад на рівні містечок та сіл, відсутність комунікації з центральною владою та великий державний борг також гальмують     місцеве самоврядування”.

Найбільше цікавили депутатів Київради питання щодо практичних моделей побудови публічної влади у європейських містах та безпосередньо кількісний склад муніципальних влад. Відтак, у Лондоні 33 райдари, в Берліні — 12, у Парижі — 20, у Відні 23, у —  Варшаві 18.  Кількість мешканців на одного депутата райради в тому ж таки Лондоні — 4600 осіб, Берліні — 5200, Варшаві — 4100. Загалом моделі формування місцевого самоврядування  можуть бути різними та враховувати досвід різних країн, але обов'язково опікуватися питаннями соціального життя населення, зазначають європейські фахівці. З цієї тезою цілком погоджується столична влада.
 
“Ми говоримо з фахівцями про те, які моделі зараз існують в Європі, і які плюси й мінуси вони мають, аби ми могли прийняти виважене рішення, і щоб та модель, яку ми запровадимо в Києві, була максимально ефективною. Для нас немає універсальної формули. Це буде щось унікальне, оскільки таких умов, як в Україні, немає в жодній країні Європи. Адже зараз ми маємо систему управління, перехідну від радянської до тієї європейської, яку ми хочемо отримати. Тому думаю, це буде така система, яка матиме в собі елементи управління італійської, британської, німецької тощо. Ми повинні вибрати оптимальні варіанти, які підійдуть найкраще саме Києву”, —  говорить заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів. 

Загалом провідні європейські фахівці рекомендують Україні, та Києву зокрема, надати повноцінні права місцевих влад обласним та районним радам, запровадити повноцінне втілення в життя принципу субсидіарності, запровадити таку бюджетну систему, за якої буде забезпечена реальна здатність органів місцевого самоврядування діяти автономно та під власну відповідальність, а також відмовитись від зайвої деталізації структур та механізмів, щоб дати можливість законодавцю удосконалювати систему та вчасно виправляти можливі помилки.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]