Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного музею історії України щодо збереження в експозиції Музею історії міста Києва барельєфа «Архангел Михаїл»

21 березня 2024 року, 14:53

Київрада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного музею історії України щодо вжиття відповідних заходів для збереження в експозиції Музею історії міста Києва столичної реліквії – барельєфа «Архангел Михаїл». За відповідне рішення проголосували 66 депутатів.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, барельєф «Архангел Михаїл» перебуває в Музеї історії міста Києва з 1982 року і є одним із головних символів української столиці.

«Барельєф «Архангел Михаїл», що зображує покровителя Києва, створювався київськими майстрами коштом киян для Київської ратуші, свого часу прикрашав Київську міську думу. Понад 40 років він постійно знаходиться в головній експозиції Музею історії міста Києва. Для нього облаштовано спеціальне місце для експонування та забезпечено відповідні належні умови для його збереження. Однак, починаючи з 2016 року, керівництво Національного музею історії України ініціює вилучення барельєфа та його повернення до своїх фондів. У березні цього року закінчився термін договору про тимчасове зберігання артефакту в музеї столиці, і подовжити зазначений документ керівництво національного музею відмовляється. Дуже дивна позиція, оскільки коли зазначений музей мав проблеми із приміщенням, місто пішло назустріч та шукало можливі варіанти вирішення проблеми. Натомість зараз музей демонструє необґрунтовану, на нашу думку, позицію. Така ситуація загрожує тим, що ця унікальна реліквія, яка безпосередньо пов’язана саме з київською історією, назавжди залишить Музей історії міста Києва», – наголосила Вікторія Муха.

Депутатка додала, що, зважаючи на обставини, які склалися, Київська міська рада наполягатиме на тому, щоб Міністерство культури та інформаційної політики України і Національний музей історії України пішли назустріч киянам, вирішили це болюче для міста питання та не допустили втрати Музеєм історії міста Києва головного символу міського самоврядування української столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]