Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Київтеплоенерго» спростовує звинувачення прокуратури: закупівля насосного обладнання здійснена за найнижчою ціною в Prozorro і втручання посадовців підприємства в цей процес технічно неможливе

31 серпня 2023 року, 14:01

Учора, 30.08.2023, працівники Київської міської прокуратури прийшли до комунального підприємства «Київтеплоенерго» у справі щодо закупівлі обладнання для тепломереж за нібито завищеними цінами. Правоохоронці звинувачують одного з посадових осіб підприємства в порушенні законодавства про публічні закупівлі.

КП «Київтеплоенерго» у 2020 році проводило закупівлю критично важливого обладнання для роботи системи теплопостачання міста, зокрема, насосів, про які йдеться в документах Київської міської прокуратури.

Процедура проводилась у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі» серед трьох учасників, які виявили намір продати підприємству насосне обладнання. Проведення закупівель не передбачало обмеження кількості учасників. За встановленою законом процедурою редукціону (аукціону з пониженням ціни) в автоматичному режимі було визначено учасника з найнижчою ціною.

Отже, участь посадових осіб комунального підприємства в обранні постачальника була неможливою через принципи роботи системи Prozorro. Відповідно до ст. 29 Закону України «Про публічні закупівлі» підприємство не могло обрати іншого продавця, окрім визначеного електронною системою Prozorro.

Державна аудиторська служба України (ДАСУ), яка є єдиним уповноваженим органом для проведення перевірок закупівель, провела моніторинг (перевірку) здійснення підприємством зазначеної закупівлі. За результатами перевірки було підтверджено відповідність закупівлі законодавству та правомірність визначення продавця.

Отже, ДАСУ підтвердила забезпечення КП «Київтеплоенерго» при здійсненні цієї закупівлі принципів добросовісної конкуренції, об’єктивного та неупередженого визначення продавця, ефективності використання коштів та інших принципів, визначених ст. 5 ЗУ «Про публічні закупівлі».

КП «Київтеплоенерго» вважає необґрунтованими звинувачення Київської міської прокуратури, адже всі процедури здійснення закупівель проведені відповідно до вимог чинного законодавства та перевірені державними аудиторами. Підприємство готове надати правоохоронним органам усю необхідну документацію, щоб вони могли переконатись у прозорості та законності проведених закупівель.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]