Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

“Майже усі вкладники банку «Хрещатик» отримають свої вклади у повному обсязі”, — Г. Пліс

14 квітня 2016 року

“Майже усі вкладники банку «Хрещатик» отримають свої вклади у повному обсязі”, — Геннадій Пліс

Майже всі вкладники банку «Хрещатик», який Національний банк України 5 квітня відніс до категорії неплатоспроможних, отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки вони не перевищують гарантування вкладів суму 200 тисяч гривень.

Про це сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Геннадій Пліс.

«Відразу хочу звернути вашу увагу на наступне: перше – банк «Хрещатик» не є муніципальним та не є комунальним. Це звичайне публічне товариство, в якому київській громаді належить 25%. Контрольний пакет акцій був проданий ще 10 років тому. Друге – 98,7% усіх вкладників банку – це 304 тисячі – отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки вони не перевищують гарантування вкладів суму 200 тисяч гривень», – зазначив  Геннадій Пліс
За його словами, клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Виплати мають розпочатися вже на 20-тий день після введення тимчасової адміністрації.

Пліс зауважив, що наприкінці минулого року, після того, як була розкрита структура власників банку, та у поточному році, уповноважені представники КМДА неодноразово, у тому числі на зборах акціонерів, зустрічалися з мажоритарними акціонерами, обговорювали заходи щодо подальшого розвитку банку. Менеджмент банку «Хрещатик» запропонував план реструктуризації, який був затверджений загальними зборами акціонерів. Цей план передбачав два основних напрямки покращення платоспроможності: погашення пов’язаних з інсайдерами кредитів та докапіталізацію. 

Геннадій Пліс запевнив, що станом на сьогодні, місто перед банком на відміну від інших акціонерів не має ніякої заборгованості. «Стосовно докапіталізації, ви знаєте, що навіть в Київраді існують протилежні позиції: дехто з депутатів вважали її недоцільною. Звичайно це не могло не вплинути на ліквідність банку. Тим не менш ще 4 квітня ми мали повноваження від Київради на докапіталізацію банку згідно нашої частки – 25% в сумі 150 мільйонів. Проте, станом на 31 березня – це останній термін подання гарантій співвласників «Хрещатика», які володіють контрольним пакетом, на відміну від нас не подали до Нацбанку гарантійних листів про те, що вони підтверджують свою участь у докапіталізації банку. Це зробило ввведення тимчасової адміністрації практично неминучим», - заявив він.

Таким чином, місто на відміну від інших акціонерів, надавши гарантії докапіталізації та не маючи перед банком будь-якої заборгованості, всі свої зобов’язання повністю виконало. Тому міська влада звернулася до правоохоронних органів та наразі очікує від них відповідної оцінки ситуації, перевірки менеджменту та блокування будь-якої можливості виведення коштів, у тому числі і за кордон. Що стосується «Картки киянина», яка, серед інших, має платіжну функцію, через ситуацію з банком «Хрещатик», може бути заблокована. Але перший заступник голови КМДА запевнив, що за бажанням власника за дуже швидкою та простою процедурою вже сьогодні «Картка киянина» перевипускається «Ощадбанком» у кількості більше ніж 5 тисяч за добу.
У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко наголосив, що міська влада робить все , від неї залежне, аби захистити інтереси кожного вкладника.

«Кажучи відверто, ми частково також несемо відповідальність за події, які відбуваються в банку «Хрещатик». Ми робимо все для того, щоб забезпечити вчасні виплати, спілкуючись з Нацбанком, спілкуючись з відповідними посадовими особами для того, щоб не було паніки, і гарантуючи те, що кожному, хто має вклади в банку «Хрещатик», ці вклади будуть повернуті», - запевнив Кличко.

Нагадаємо, Національний банк України 5 квітня ухвалив рішення про віднесення банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних. Основними акціонерами банку є Андрій Іванов, який володіє 37,44% акцій, Київська державна адміністрація - 25%, Микола Солдатенко - 24,24% і ряд міноритарних акціонерів. Банк «Хрещатик» працював на ринку України з 1993 року і входив до двадцятки найбільших банків за обсягом активів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]