Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У 2024 році Київ реконструюватиме зелені зони із забезпеченням усіх вимог безбар’єрності

17 квітня 2024 року, 17:39

Візуалізація облаштування парків і зелених зон з урахуванням принципів безбар’єрності 

У 2024 році Київ реконструюватиме зелені зони із забезпеченням усіх вимог безбар’єрності. Першочергово ті об’єкти, які перебувають у безпосередній близькості до медичних закладів. Про це повідомив заступник директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Євген Чугаєв на проєктному семінарі «Впровадження безбар’єрності та доступності у м. Києві: перспективи та виклики на друге півріччя 2024 року».

Він нагадав, що 15 березня Департамент підписав Меморандум про взаєморозуміння з ультрасучасним центром реабілітації і протезування для постраждалих від війни Superhumans Center. Згідно з домовленостями, фахівці та консультанти Superhumans братимуть участь у всіх етапах реконструкцій парків і скверів, починаючи з проєктування.

Зокрема, для формування безбар’єрних умов, інклюзивних і комфортних середовищ для військових та цивільних громадян уже цього року заплановано облаштувати:

  • сквер на розі вулиць Володимира Винниченка та Павлівської в Шевченківському районі біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ України;
  • сквер у пров. Чеховському в Шевченківському районі біля Інституту травматології та ортопедії НАМН України;
  • сквер на вул. Федора Максименка, 19 і парк культури та відпочинку «Пуща-Водиця» в Оболонському районі біля Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни;
  • сквер на вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5 у Дніпровському районі біля амбулаторії № 3;
  • парк біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району поруч із Київською міською клінічною лікарнею № 11.

Євген Чугаєв зазначив, що при проєктуванні доступного і безбар’єрного простору фахівці використовуватимуть загальні нормативи. Так, сходи та супутні елементи проєктуватимуть із дотриманням вимог державних будівельних норм щодо інклюзивності, наприклад, передбачено влаштування тактильних смуг на прилеглих просторах. На всіх частинах пішохідного шляху, що перевищує ухил 5%, встановлять пандуси.

Під час проєктування тротуарів і пішохідних доріжок враховуватиметься ширина смуги руху крісла колісного, людини на милицях, із ходунками, з дитячим візочком. Тож мінімальна ширина пішохідних доріжок для двобічного руху становитиме не менше 1,8 м.

Лавки розташовуватимуть у спеціальних кишенях чи на тротуарах із твердим покриттям (асфальт, ФЕМ тощо) таким чином, щоб залишався нормативний прохід для двобічного руху. Біля лавки буде місце принаймні для однієї особи на кріслі колісному або для дитячого візочка. А для належного рівня освітленості та уникнення світлового забруднення передбачена робота ліхтарів із розсіяним світлом.

Усі об’єкти для майданчиків – вуличні меблі, ігрове обладнання, спортивне знаряддя тощо – обиратимуть і встановлюватимуть із урахуванням безпечності та дружності до людини і навколишнього середовища, з дотриманням відповідних технологій за участі компетентних фахівців. Для попередження травм у разі падіння дітей ігрові майданчики обладнають ударопоглинальним покриттям – піщаним, ущільненим піщаним на ґрунтовій основі або гравійній крихті, м’яким гумовим або синтетичним.

На перехрестях основних пішохідних шляхів для орієнтування в міському просторі будуть встановлені навігаційні покажчики. Крім того, в добре освітлених зонах розмістять пілони з план-картою місцевості з позначенням знакових об’єктів і транспортних вузлів. Інформація на них буде дублюватися з використанням шрифту Брайля.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]