Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Сьогодні Київрада планує ухвалити бюджет столиці на наступний рік

14 грудня 2023 року, 11:53

Сьогодні Київрада має ухвалити бюджет столиці на наступний рік, який запланований на рівні понад 72,6 мільярда гривень. Про це мер столиці Віталій Кличко заявив на початку засідання Київради.

«У комісіях Київради проєкт бюджету столиці обговорили, пропозиції подали. І основний фінансовий документ міста виносимо в сесійну залу. Коротко окреслю основні його моменти. Деталі будуть у докладному представленні проєкту. Отже, бюджет столиці-2024 запланований на рівні понад 72,6 мільярда гривень. Тобто він на кілька мільярдів менший за цьогорічний. Війна, складна економічна ситуація, зменшення надходжень. А також, окрім 60 відсотків ПДФО, які столиця і так віддавала до Державного бюджету, у нас тепер забрали і так званий «військовий» ПДФО. Отже, на сферу освіти заплановані традиційно найбільші видатки – 27,2 мільярда. На транспортну галузь міста – понад 23,8. Тут, зазначу, зокрема один момент: не треба забувати, що громадський комунальний транспорт у нас – дотаційний. Бо і тариф на проїзд у кілька разів нижчий за його собівартість. І за перевезення пільговиків-не киян держава, хоч і обіцяє всі ці роки, коштів місту не компенсує. А у нас практично кожен другий пасажир – пільговик, який їздить безплатно, а значить – за кошти міста! А при цьому нам треба і рухомий склад утримувати, ремонтувати. І купувати новий. Платити зарплатню працівникам. І багато іншого», – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що на житлово-комунальну сферу в проєкті бюджету на наступний рік передбачили понад 8,2 мільярда гривень. На соціальний захист, якому місто приділяє традиційно велику увагу, – майже 7,8 мільярда. Та на сферу медицини – майже 6 мільярдів.

«На допомогу ЗСУ ми попередньо передбачаємо 1 мільярд гривень, бо держава нас фактично позбавила можливостей допомагати військовим, забравши «військовий» ПДФО. А до того ж ще й не ухваливши закон про те, що місцева влада може допомагати не тільки тим підрозділам, що зареєстровані на території її громади. Також закуповувати техніку чи спорядження ми самі, за законом, не можемо. Тільки перераховувати кошти за офіційним зверненням підрозділів. Але ми продовжимо шукати можливості, щоб додавати більше коштів, спрямовувати їх і з інших статей, щоб максимально як можемо допомагати нашим Захисникам», – наголосив Віталій Кличко.

Також наступного року столиця продовжить допомагати військовим, ветеранам та їхнім родинам, сім’ям загиблих воїнів за програмою підтримки Захисників і Захисниць. На ці видатки в проєкті бюджету передбачено 742 мільйона гривень.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]