Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Столиця й наступного року збільшуватиме допомогу Збройним силам України

31 грудня 2023 року, 21:26

Київ, незважаючи на те, що центральна влада забрала у міст військовий ПДФО, як зможе, збільшуватиме допомогу Збройним силам України. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив в ефірі телеканалу «Київ», підбиваючи підсумки 2023 року.

Він також нагадав, що відповідно до законодавства, Київ, як і інші міста, може допомагати тільки тим підрозділам, які сформовані й зареєстровані на території громади. Втім, столична влада знаходить можливості допомагати й іншим підрозділам ЗСУ.

«7 мільярдів гривень Київ спрямував на допомогу нашим військовим. А це – 10 відсотків від бюджету столиці. Хоча спочатку сума була запланована набагато менша – 100 мільйонів. Ми майже щодня отримуємо запити від наших Захисників. І ми жодного разу не залишили їх без відповіді, без допомоги. Це і авто – 170 машин різного типу ми передали різним підрозділам ЗСУ. Це і бронежилети та каски, аптечки, засоби зв’язку, медичне обладнання. Багато безпілотників закупили Захисники за кошти громади Києва. Тільки на дрони з бюджету міста виділили 1 мільярд 550 мільйонів гривень. Бо ми розуміємо, що від міцності наших військових залежить наше майбутнє», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що майже на кожному засіданні Київрада вносить зміни до бюджету, аби збільшити допомогу українській армії.

Мер столиці також нагадав, що чимало коштів місто спрямувало й на зведення фортифікаційних споруд. Та додав, що допомога Захисникам – це не тільки дрони та спеціальна техніка. Це також і соціальна складова.

«Місто надає матеріальну допомогу ветеранам та родинам героїв – 800 мільйонів гривень тільки в 2023 році. Також ми постійно закуповуємо медичне обладнання для військових госпіталів та реабілітаційних центрів. Виділяємо кошти й на придбання квартир для родин Захисників. Ми повинні зробити все, щоб подбати про людей, які знаходяться на передовій та про родини, які на них чекають вдома. Також для матеріального заохочення новобранців Київ виплачує 30 тисяч гривень мобілізованим з 1 грудня. І робитиме це й наступного року», – наголосив Віталій Кличко.

Мер столиці нагадав, що українські міста втратили дуже важливу статтю доходу, яка дозволяла допомагати армії – військовий ПДФО. Восени цього року його забрали до державного бюджету. А для багатьох, особливо невеликих населених пунктів, це було дуже вагомим джерелом надходжень у бюджет.

«На наступний рік ми попередньо запланували в бюджеті 1 мільярд гривень на допомогу армії. Але можу запевнити: ми й надалі будемо збільшувати допомогу, незважаючи на те, що в нас забрали військовий ПДФО. А це втрати для бюджету столиці – близько 7 мільярдів гривень. Це при тому, що Київ досі віддає в Держбюджет 60 відсотків ПДФО (інші міста – 40 відсотків). Але повторюю: ми будемо робити все, аби ефективно допомагати нашим Захисникам», – підкреслив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]