Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Декоративні луки та ділянки без скошування: в Києві продовжують впроваджувати європейські практики захисту біорізноманіття

25 квітня 2024 року, 12:22

У 2024 році Київ продовжить впроваджувати європейські практики захисту біорізноманіття. У кожному районі столиці визначені ділянки, на яких висадять декоративні луки та застосують підхід відмови від косіння. Натуральний ріст трав передбачений на 39 локаціях, а ще на 17-ти планується використання сумішей трав декоративних луків. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

«Ми отримали багато позитивних відгуків від киян, започаткувавши експеримент з відмовою від косіння та з висаджуванням луків на обраних ділянках. Ця практика чудово прижилася і не лише створює привабливі та естетичні ландшафти, але й сприяє збереженню біорізноманіття. Такі підходи в озелененні мають безпосередній вплив на екологічну стійкість міста. Саме тому продовжимо створення ділянок з декоративними луками та ділянок без скошування і в цьому році. Про нові підходи в озелененні Києва інформуватимемо за допомогою спеціальних оголошень на місцях», – зазначив Олександр Возний.

За словами генерального директора КО «Київзеленбуд» Юрія Бахмата, підхід натурального росту трав застосують переважно в міських парках, а декоративні луки висадять на транспортних розв’язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг.

«Місто розпочало експеримент щодо європейського підходу захисту біорізноманіття у 2023 році. Це дозволило створити хороші умови для розвитку екосистеми міста. Тому комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень і цього року продовжать висаджувати луки та відмовлятимуться від косіння на визначених ділянках протягом вегетаційного періоду», – додав Юрій Бахмат.

Декоративні луки та обмеження косіння на визначених ділянках є поширеною практикою в багатьох європейських столицях, зокрема Лондоні, Відні, Берліні та інших. Важливою перевагою цих підходів є забезпечення харчуванням (пилком та нектаром) комах-запилювачів, що сприяє розвитку біорізноманіття. Основними видами догляду за декоративними луками є полив та прополювання.

Нагадаємо, що у столиці триває весняне озеленення. Від початку року комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень столиці висадили близько 1 000 дерев, більше 9 000 кущів та 11 000 квітів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]